Wpis z mikrobloga

Chciałbym stworzyć system służący do wymiany danych w odległości około 10km drogą radiową, ilość danych jest niewielka - chodzi o dane z sensorów w odległej lokalizacji. System ma być autonomiczny, nie chcę też robić tego nielegalnie zanieczyszczając pasmo RF. Moje pytania:

1. Jakie pasmo RF jest wolne od konieczności uzyskiwania zezwoleń i jakie moce można stosować?
2. Jakie rozwiązanie jest Waszym zdaniem najlepsze? LoRa? Customowy moduł nadawczo-odbiorczy?

#radio #krotkofalarstwo #elektronika #diy #technologia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mathmed: ad. 1 - Pasmo ISM
ad. 2 - LoRa brzmi chyba najlepiej, ale jeżeli masz bezpośrednią widoczność i możliwość montażu anten kierunkowych to wszystko zadziała, od customowych modułów po radiolinię
  • Odpowiedz
@patrolez: Zastanawiam się nad mocą - chodzi o to, że można tam kupić przynajmniej 3 rodzaje modułów:

SX1262 o (chyba) wyższej i niższej mocy - różnica rzędu 10PLN za moduł.
SX1278/SX1276 - tańsze, ale chyba zasięg nie będzie wystarczający.

Do tego jeszcze jakaś antena, najlepiej +4dBi.
Zastanawiam się, czy to w ogóle dobry kierunek, bo totalnie w tym nie siedziałem. Chyba bez testów terenowych wiele więcej o zasięgu w konkretnej
  • Odpowiedz
@mathmed: ciężko powiedzieć.

Raczej propagacja przez skałę/glebę, gdzie piksel na tym profilu oznacza "fchuj" względem długości fali 868MHz - jest niemożliwa.
  • Odpowiedz
@mathmed:

tak najtaniej to CC1101 na 433MHz, albo wyżej ostatecznie na 2.4 jak zrobisz anteny kierunkowe, to możesz pracować mikromocami, ewentualnie cc2400 cc2500, nRF24L01, anteny na 2,4 są tanie / proste w budowie. ESP8266 ma już wifi na pokładzie, można podłączyć zewnętrzną antenę. Ten chip można usypiać, więc będzie trochę oszczędności na czasie życia aku.
  • Odpowiedz