Wpis z mikrobloga

Może ktoś wie z czym może być problem. Ogólnie mój internet dobrze działa, poza pewnymi wyjątkami.

1. Nie mogę na nim dołączyć do głosowego na discordzie, mimo że czat i multimedia działają: "brak trasy "
2. Nie działają np. filmiki na instagramie, mimo że zdjęcia tak.
3. Nie mogę połączyć się z GeForce NOW, bo też jakiś problem z połączeniem.
4. Nie mogę prawie wgl. połączyć się z żadnym VPN.
5. Problemu nie ma kiedy zmienie na internet np. z telefonu. Więc coś jest albo z internetem domowym albo routerem.

Czy może chodzi o jakieś DNS'y czy coś? Nie znam się na tym, może ktoś mógłby mi pomóc co powinienem zrobić.

#internet #pytaniedoeksperta #geforcenow #komputery #technologia #niebieskiepaski #pcmasterrace #orange #kiciochpyta
  • 12
  • Odpowiedz
@thority: Udało mi się za którymś razem odpalić mullvad vpn i internet działa tak jak powinien np. na Niemczech czy Luksemburgu. Tylko dziwnym trafem mam 0,7-1 mbps na vpn, gdzie wcześniej miałem full speed.
Więc VPN nie jest rozwiązaniem ze względu na prędkość, co się #!$%@?...
  • Odpowiedz
@Freakz: zatyka sie darmowy serwer wymiany ruchu we frankfurcie, vpn omija ten węzel i dziala szybciej. Są darmowe vpny, windscribe czy proton, bo jak sam widzisz vpn choć wolny, to dziala wszystko
  • Odpowiedz
@prawdziwek: Czyli problem myślisz, że leży po stronie operatora? Czy po mojej? Ogólnie to ten VPN z którego korzystam (Mullvad) jest płatny i zazwyczaj działa dobrze.
  • Odpowiedz
@Freakz: Po stronie orange - typowe wieczorne zatykanie sie, kiedys najpopularniejszym objawem bylo ze youtube sie nie ładował ale to ogarneli, teraz w godzinach szczytu internetu zacinają się inne zagraniczne strony.
  • Odpowiedz
@thority: Wychodzi na to, że @prawdziwek miał rację. Odłączyłem router na 1h od prądu, po ponownym podłączeniu problem zniknął. Więc albo to coś właśnie z Orange albo z przegrzanym routerem. Wcześniejsze resety itp. nic nie dawały.
  • Odpowiedz