Wpis z mikrobloga

Właśnie patrzę na ich cały wykres.
Wiedźmak był świetną grą, ale jakoś spektakularnie nie przełożyło się to na ich wyniki.
Za to mocno przełożył się na wartość marketingową studia.
CP jeszcze nie ma, a bańka rosła stabilnie już od 2018 roku do 2019, no później to wiadomo.
Po całym wieśku to oni wzrośli z 20 do 25zł. Całą resztę czyli w piku aż do ponad 440 to bańka pod grę której nie ma XDDD
Panowie i Panie... ja tam jestem optymistą, ale no nie ni #!$%@?. Urośnij 2000% pod coś czego nie ma?
O co tu chodzi?

ps. załączam fachową analizę graficzną
#gielda #cdprojektred
źródło: comment_1606410945uPlkcZVZ4hFPetx5j2OdWa.jpg
  • 18
Wiedźmak był świetną grą, ale jakoś spektakularnie nie przełożyło się to na ich wyniki.

@blackmilk: co? Czyli mówisz że firma nic nie zarabia od 2014? Może właśnie na tym zarabiają, że Wiedźmin pokazał jakie wyniki można kręcić na grze przez LATA. Idea jest taka, że CP będzie jeszcze mocniej się sprzedawał po tym jak Wiedźmin zrobił z nich studio które liczy się na globalnym rynku. Jeżeli gra będzie dobra, do tego
@DubKidz: nie no ja nie napisałem, że nic nie zarobili. Sam wiesiek sprzedaje się dobrze do dzisiaj szczególnie po serialu netflixa. Co do tego to chyba nikt nie ma wątpliwości. Ale nie jest to mocno spektakularne. Raczej stabilny wzrost latami z tego co widać. Cyberpunk ma tak wyśrubowany hajp, że #!$%@? to się o ścianę jeśli gra nie będzie 9 cudem świata. Przebić ich tylko może Elon lądujący na marsie po
@blackmilk: a no jeżeli ktoś oczekuje, że po premierze będzie wystrzał do 600-700 no to wiadomo że jakiś bankierowy inwestor. Jeżeli wszystko będzie dobrze to dojdzie do poziomów z których szybko spadł, czyli 450 i na pewno trochę się tam pobuja. Jeżeli będzie źle to spadek nawet do 280 i potem pewnie odbicie do poziomu około 340 i tam jakaś konsolidacja. Tak naprawdę nie wierzę, że spadnie poniżej 300, ani że
@blackmilk: Nie wiem czy powinienem tak porównywać ale uczę się, jak coś to wyprowadźcie mnie z błędu. Jakby wyglądała taka analiza porównawcza z twórcami GTA5? Cdpr - kapitalizacja 34,50B - akcje 350 zł
Take Two - kapitalizacja na zł 75B - akcje 653 zł

Z gta5 ciągneli latami o wiele więcej niż z witchera 3 cdpr to na pewno a red dead też raczej był sukcesem. Z punktu widzenia nooba to

@blackmilk: weź ogarnij i nie wypisuj bzdur XD Na wyniki finansowe przełożyło się to bardzo znacznie, a jeśli poprzez wyniki masz na myśli cenę akcji to tym bardziej.
Zdajesz sobie sprawę, że to nie jest tak, że wypuszczają grę i od razu kurs leci do góry ? Wcześniej nie byli znaną marką, w dodatku z republiki trochę
@czohracz: ja tam się nie znam!
Jasne, że wartość spółki to nie tylko gierka, ale i marka, zyski, kapitał, inwestycje, plany, itp itd.
Ale ładnie to ująłeś. Studio z bananowego kraju i nagle w 2 lata jeb 2000% wzrostu. Moim zdaniem to jak naciągnięta cięciwa. Ma prawo to jebnąć i to srogo.
@blackmilk: po W3 marketing wiedźminowy ruszył jak głupi, a przez Netflixa został jeszcze dodatkowo nakręcony. To mało, że znowu zaczęli kręcić dobre lody na samej grzej (a do tego jeszcze doszła premiera na switcha) to też kręcili je na pierdach w stylu figurki, koszulki itp itd. Mało gier ma taki potencjał marketingowy.
A to czy ma prawo jebnąć to jeszcze się okaże, może pójśc w dwie strony. Jak to ktoś wyżej
@karolzzr: Zostałem na stacji.... dupka piecze... jutro info i tu de moon. Grubas mnie wyleszczył. Oddałem mu swój papier. Ulica wyleszczona. Ktoś z pewnego ip nagonił mnie na spadki...

Chopie nie wiem o czym piszesz, ja to wyłożyłem przy 420 z fajnym zyskiem. Teraz jest i promocja i jeszcze za 2 tyg wychodzi nahejpowana gra! Tu trza myśleć, czy ładować się po jajca czy zupełnie to olać, bo nie zamierzam kisić
@blackmilk: ehh te Twoje puste domysły ;P ja na CDR siedzę już prawie 4 lata ;P nie zamierzam puszczać papiera ;P chyba sie przywiązałem. To zbyt dobra spółka. A jeśłi bedzie ta mityczna zwała jak to gołodupce piszą to chetnie dokupię, ale tanio nie będzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)