Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
W sumie od jakiegoś czasu myślę i myślę o zainwestowaniu kapitału ale mam totalną mielonkę w głowie. Wszędzie tryliard informacji, wykop, fejs, fora, portale, youtube i ciągle jestem w dupie z decyzją i podziałem środków. Sprawa ma się tak, że mam uzbierane całkiem sporo kapitału (160k+) ale w 2022 planujemy z różową kupić mieszkanie i w sumie cała kasa idzie na bezpieczne i żałosne formy oszczędzania tj. lokaty/ konta oszczędnościowe i obligacje (mam wszystko w promocjach i najbiedniejszą mam na 1,5% ale w grudniu już większość się kończy i poleci na ultra śmieszny procent...) tak żeby jak najwięcej odłożyć i... nie stracić (wiadomo te śmieszne zyski z lokaty/ KO może pokryją inflację w co jednak wątpię). I tak codziennie siedzę i myślę jak zdywersyfikować portfel stricte pod mój cel. Złoto i inne kruszce odpada, bitcoin szczyt, na banianie nie chcę grać (może jakieś drobne kwoty jako czysta spekula, waluty, powiedzmy jest dobry moment na zakup EUR/ USD (ale też nie jestem pewien). Najbliżej planu to chyba wrzucić kasę na jakieś etfy amerykańskie ale SP/NASDAQ nagrzane w cholerę albo jakieś pasywne inwestowanie w spółki dywidendowe... Możecie mi powiedzieć jaką strategie wybralibyście w moim przypadku, ewentualnie jak Wy macie rozbity portfel między różne aktywa? Inwestycja na 1,5-2 lata (po tym czasie pewnie jakieś 90% środków będę musiał wyjąć i wywalić na mieszkanie) To jest śmieszne ale na przykładzie marca jakbym wrzucił chociaż 50k na giełdę to o ile bliżej bym był już zakupu mieszkania, ehh... najgorsze jest to uczcie, że człowiek ma kapitał a nie potrafi go mądrze zainwestować...
#gielda #gielda #inwestowanie #inwestycje #pieniadze #oszczedzanie #inwestor

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fbc21cd63ef59000b67be78
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: to tak z boku wydaje się, że jakby# zainwestował w marcu to miałbyś nie wiadomo ile. Zobacz, banki czy spolki paliwowe są teraz niżej niż były w marcu, Orlen jeszcze dwa tyg temu był niżej niż w marcu, lotos dalej po dnie pełza (patrząc na roczny wykres) . Więc to zależy, w co byś zainwestował.
Generalnie zasada jest taka, że na giełdę wrzucasz tyle kasy, ile możesz pozwolić sobie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: W większości przypadków bez doświadczenia nie wiedziałbyś kiedy wejść, to po pierwsze. Po drugie, nie miałbyś jaj wrzucić 50k na giełdę. Rzeczywistość wygląda tak, że większość czasu stoimy z boku i obserwujemy. W pewnym momencie krew zaczyna zalewać bo #!$%@?śmy kasę w gównolokaty i piszemy "gdybym". Gdyby babcia miała wąsa to by była dziadkiem. Ja też gdybym w marcu kupił chociażby głupiego KGHM który był po 40 ziko... Tak
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania zainwestowałem w marcu 50k, mam teraz 32 a przez chwilę miałem 90+ ale też i 25. Człowiek czasami za bardzo nerwowy jest. Myślę że do marca wyjdę na +, człowiek uczy się na własnych błędach. Pamiętaj że 90% osób grających na giełdzie traci kasę.
  • Odpowiedz
@ykk1: PZU to teraz będzie wypłacać przez całą zimę odszkodowania za zmarłych covidowych i nie covidowych. Nie jestem przekonana czy to jest dobry pomysł na teraz. Banki... Osoba z bliskiego otoczenia współpracuje z bankami, no padaka jest straszna.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jeżeli chcesz inwestycji na 1,5-2 lata i mają być to pieniądze na mieszkanie (czyli nie możesz sobie pozwolić na stratę kapitału) to trzymaj sie z dala od akcji, a tym bardziej czegokolwiek bardziej zmiennego. Lokaty/obligacje skarbowe/fundusze obligacyjne/fundusze pieniężne/obligacje korporacyjne narodowych czempionów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Twoim przyjacielem. Widząc sposób w jaki się pytasz to odradziłbym jeszcze obligacje korporacyjne, bo wiedzy na ten temat nie masz
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: @PoisonGirl dobrze prawi. Masz cel. Trzymaj się go. Możesz spróbować zainwestować 10K na próbę i ucz się, jak reagujesz, ile czasu poświecasz. Czy czasem giełda "nie pochłania Ciebie". Kilka lat temu, też ciułalem na swoje 4 kąty, miałem trochę więcej gotówki. Tylko mniejsza część kapitału krążyła na rynku - reszta była zamrożona właśnie w takich instrumentach, które wymieniłeś. Wtedy nie mogłem pozwolić sobie na straty - ty też
  • Odpowiedz
@Frank_Parker wbrew pozorom to na wig20 odzyskałem teraz najwięcej pieniędzy, najmniej w niego zainwestowałem, czego teraz bardzo żałuję. Umoczylem na covidach, nawet na mercatorze dałem się w pewnym momencie wyleszczyc, zjazd z 360 na 280. Najbardziej Umoczylem na NC. Łatwo można tam zarobić ale jeszcze łatwiej można stracić. No i oczywiście kocham nasza bananowa za najlepszego widłowego na świecie, jak rośnie to ch@#$ trzyma 3 dni, jak spada to po 5min
  • Odpowiedz
DestrukcyjnaSamica: Odpuść sobie jakiekolwiek inwestowanie, absolutnie zbyt krótki horyzont czasowy, tym bardziej, że chcesz mieszkanie kupić! Jak zainwestujesz to na bank będziesz musiał likwidować w najgorszym momencie, i stratę 5% będziesz pamiętał do końca życia i się zrazisz do akcji. Co najwyżej jakieś obligacje skarbowe https://www.obligacjeskarbowe.pl które wcześnie możesz zlikwidować przed czasem ze stratą części odsetek, lub jakiś fundusz ostrożny jak ten bez opłat: https://www.pzu.pl/dla-ciebie-i-rodziny/inwestycje-i-oszczednosci/fundusze-inwestycyjne/inpzu-inwestycji-ostroznych?startDate=16.04.2018&endDate=20.11.2020 . W akcje inwestuj tylko jeśli
  • Odpowiedz