Wpis z mikrobloga

Nie żebym był jakimś hejterem, proszę mi wierzyć, ale tak sobie myślę: Jak gościu, który przerysowuje do sketchupa prosty projekt i tam go wymiaruje "po swojemu" żeby w ogóle zajarzyć o co cho (przy montażu wiązarów też miał user guide na rysunkach), a potem i tak co drugi wymiar robi "czeski błąd" - jak taki człowiek będzie w realtime przeliczał w mózgownicy zmiany wynikające z przesunięcia dwóch słupów w projekcie "a la Sasanki 4"? Przecież ta jego pomyłka przy zalewaniu ław rodzi skutki w rzutach, w przekroju, w rysunkach zbrojenia, itd, itp. Jak on to zrobi, żeby sobie nie spalić procesora?
No chyba, że projektanci mu rozrysują "zmianę" (tak formalnie powinno być), ale pewnie za darmo tego nie zrobią, a guru co, znowu tą zmianę przerysuje do sketchupa? Koleś ma wyczucie szmalu, więc nie mogę zrozumieć, jak mu się opłaca brnięcie w tego babola?

PS. Co ja paczę - plany się zmieniają? Za tydzień schodzi z budowy, czy podnajmie profesjonalnego wykonawcę? ;)

#lukaszbudowlaniec #domza150tysiecy
berman - Nie żebym był jakimś hejterem, proszę mi wierzyć, ale tak sobie myślę: Jak g...

źródło: comment_1605626258UG94sJrryKeJMVCWddSLLl.jpg

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@berman: Śmiech mnie ogarnia jak widzę jego w tym swoim cyklu "ABC Budowlanki". XD Albo pierwszy raz montuje wiązary i robi z tego instruktaż dla elektoratu. On nie ogarnia podstaw, a sam próbuje przekazać swoje doświadczenie (prawie żadne) innym.
  • Odpowiedz
@Scottie-33: A pamiętasz, jak dzień czy dwa po 1 cz. "ABC" latał na odcinku z jakimiś kartkami, i dopiero po jakimś czasie powiedział, że to są spisane pytania widzów, które przekaże fachowcom: projektantowi, geodetce, jeszcze komuś. Jakoś żaden z zaprzyjaźnionych fachowców nie odpowiedział na pytania spod pierwszego odcinka, a widzów odpowiadających innym widzom - banował.
  • Odpowiedz
@Scottie-33: Znalazłem to :) Na tym odcinku przez pierwsze cztery minuty łazi po obejściu z kartkami w łapie, a dopiero potem wyjaśnia, o co chodzi (ten moment jest w linku: https://youtu.be/ItFjbtcGHoY?t=208). Odcinek wcześniej nabijał się, że skaperuje geodetkę do wyjaśnień za bombonierę albo rafaello, chciał też do tego zaprząc "swojego" projektanta od adaptacji. Jak widać, nikt nie był zainteresowany ;)
  • Odpowiedz
@berman: Plany się zmieniają, pewnie podliczył sobie w słupku (XD) że bardziej mu się opłaca zapłacić karę niż kontynuować tę budowę. No i decyzja zrozumiała, aż strach pomyśleć co by się działo przy stropie, balkonach czy więźbie. Jest też szansa, że go w------i, ale tego się nie dowiemy. U Łukasza na kanale nie mówi się o porażkach ani błędach.
  • Odpowiedz
@kowal02: Może Inwestor też dodał sobie dwa do dwóch, zaczął sobie sumować, że fundament schodów zrobili inaczej niż w projekcie, strop ma być robiony inaczej, a źle wykonane słupy i zbrojenie fundamentu było kresem cierpliwości. Może też się Inwestor kapnął, że chyba ŁB ma jakiś deal z kier-bud, skoro ten ostatni na wszystko się zgadza i przymyka oko...
  • Odpowiedz
@szymciak: tylko że kierownik ponosi odpowiedzialność za to co się dzieje na budowie z karną włącznie więc gdyby faktycznie tak jak niektórzy tu sugerują cokolwiek miało zagrażać życiu lub zdrowiu przyszłym użytkownikom to raczej by się pod tym nie podpisał
  • Odpowiedz
@chris_mack: Masz rację - raczej by się pod tym nie podpisał. Z drugiej strony sam powiedz, dlaczego na tej budowie za każdym razem to kier-bud się na coś zgadza, a nie ma w drugą stronę - że ŁB nagle stanie i powie, że muszą zrobić coś inaczej, bo im tak kier-bud kazał?!?
  • Odpowiedz
@chris_mack: Dziubasku... dom się pewnie od tego nie zawali, nikt tu nie mówi o zagrożeniu życia. Dom zacznie nierównomiernie osiadać, może ściany będą pękać, czy czort wie co jeszcze - nikt wtedy nie pomyśli, że może to KB się podpisał pod taką fuszerką. Jako ekspert w branży powinieneś wiedzieć, że KB potrafią się podpisać pod prawie wszystkim. Nie bez powodu twój idol tak zaciekle wmawia inwestorom, żeby KB wszystko sprawdzał.
  • Odpowiedz
@kowal02: dziubasku, co drugi tu pisze o zagrożeniu życia i że to wszystko za chwilę p--------e. Nie wiem skąd masz taką wiedzę ale zapewniam cię, że nikt przy zdrowych zmysłach nie podpisze się pod fuszerką.
  • Odpowiedz