Mirki już mam gdzie jest błąd kondensatów wiszących i stojących w opisywanych licznie przeze mnie instalacjach przerabianych z lat 80tyh i później z min. calowymi rurkami i grawitacyjnym obiegiem wspomaganym pompką na powrocie i wyrównawczym naczyniem przepływowym
otóż to ch..stwo jak wczoraj znalazłem dokładne dane serwisowe (podam z pamięci) nie tylko ma ten ch..wy czujnik na powrocie odcinający płomien wyskakuje jako błąd 200.. lub "H48 i H50" (czyli jako "inne błędy") ale jeszcze bardziej ch..wą modulację pompki co i ich mega ch..wym oprogramowaniem nie do złamania niestety z zewnątrz..
Nie chce Was wkurzać ale z tego co wczoraj wieczorem sprawdzełem to g..no dotyczy chyba wszystkich pieców tego typu :-(
nawet wypisywanych i polecanych przez niektórych Thermagen Duo HR (podobno bez tego czujnika na powrocie..?) czy jeszcze bardziej polecanego ACV..
Z danych jakie pamiętam już nawet ten Ariston 24 cf ma chyba z 28 kw, czujnik wywala w kosmos piecyk przy spadku do 0,4 bar ciśnienia (z moich doświadczeń wystarczy ustawić nominalnie na więcej niż 60 stopni i kilka godzin po sprawie, albo będzie trzeba ręcznie dawać reset albo nic nie ogrzeje z zerowym zużyciem..)
Sprawdzałem jeszcze polecanego żeliwnego Niedźwiedzia Saunier Duval 50 klom, jest prosty i solidny ALE też ma ów czujnik i to jeszcze na 0,5 bar :-( .w instrukcji piszą o 1 bar..
Co mega ciekawet zwykły atmosferyk 38 kw jakby nigdy nic daje na 0,3 bara.. :-)
Przypomnę, że sam wymiennik z wężownicą 200 litrów daje opór hydrauliczny 0,01 bar minimum na starcie i pewnie wiele więcej dalej, każda kondygacja przyjmuje się min 0,2 bara i te 0,3 na start mamy co najmniej 0,6 bara
właśnie tyle pokazywał średnio mój aristonik.. przez 5 dni aż siadł hydraulicznie i zatrzymał się na pierwszym calowym trójniku..
Podam jeszcze zużycie gazu przy około 30 kw, ariston średnio wg producenta 0,9 m3 na godzinę jest mega.., niedzwiadek 3 m3/h a atmosferyk (nowoczesny z elektroniką bo starych nie ma nigdzie danych bo robili je ręcznie ślusarze podają teraz na 3,6 m3/h)
tylko co z tego jak siada na powrocie ciśnienia..
I co teraz zabawa w obieg wewnętrzny na 2 cale to jakieś Gwiezdne Wojny, dawać obieg zamknięty z zaworkiem na wyrównawczym s---------o.. do tego stare grzeniki mogą nie wytrzymać dodatkowego 0,5 bara i pewnie jeszcze szybciej się zatkają z większym obiegiem rdzy..
Moim zdaniem koniecznie warto dać filtry na powrocie i dodatkową pomkę na rozdzieleniu ciepła od zasilania na wymiennik i elektrycznie przełączać aby się nie zatkało..
ktoś to przerabiał u siebie zapytam z ciekawości, bo różne kity na necie wciskają.. z super kondesatami, z drugiej strony nie fajnie być niewolnikiem atmosferyka z elektrodami delikatnymi..:-(
@nutka-instrumentalnews: nic nie widać na tych zdjęciach. Potrzebne są lepsze zdjęcia z różnych ujęć bo nie wiem gdzie ten czujnik się dokładnie znajduje. a błędy które wkleiłeś wyżej pochodzą z kotła o model wyższy
@nutka-instrumentalnews: wyłączasz kocioł. odpinasz wtyczkę czujnika bierzesz miernik i ustawiasz na pikanie przykładasz do styków czujnika i miernik powinien piszczeć a na skali powinna się pojawić wynik koło 1 oma. zakręcasz zawory od kotła i spuszczasz z niego wodę przykładasz ponownie miernik do czujnika Miernik nie powinien piszczeć a skala powinna pokazywać wynik poza zakresem.
@Silikon: wiem, ale sądzisz że ariston nie ma jakiejś procedury kontrolej przy uruchamianiu i wykrywaniu zwarcia coś jak w samochodzie.. wszystkie kontrolki na starcie, bo on się tak uruchamiał.. a włąsnie przez taki błąd potem nawet nie szło go włączyć
@nutka-instrumentalnews: procedura na pewno jest. Tylko dla sterownika jedynie co się liczy to sygnał zamknięcia obwodu czujnika ciśnienia CO. Bez tego sygnału kocioł nie ruszy. Wykonaj to co napisałem powyżej i napisz. Zdjęcia wstaw również.
Nawet na schemacie który wkleiłem wyżej masz napisane switch - przełącznik.
@Silikon: poczekaj chwilę, a jak są trzy wejścia co raczej tak wygląda, bo naprawdę ciężko tam się dostać, to wtedy można dać np. jakieś obejście, przełącznik lub potencjometr "do oszukiwania systemu"?
może lepiej wezwać serwisanta bo jeszcze bo jeszcze coś ro...bie to strasznie delikatne jest.. serwisant da radę zrobić takie cudo obejście czy elektronik tylko? bedzie problem z obudową bo panel jest wciskany..
@nutka-instrumentalnews: Jak chcesz to dzwoń po serwisanta. Opisz sytuację: że układ otwarty CO że kocioł się blokuje z powodu niskiego ciśnienia że chciał byś ten czujnik ominąć.
@Silikon: zrobiłem to rok temu, i też mówil o zwarciu jak Ty, ale że to może wyskakiwać potem inny błąd i będzie lipa na własną odpowiedzialność +coś jeszcze wymienił jakiś przekaźnik czy coś poszło 500 zł za to to była załamka..
Poczekaj a jakbym w serwisie aristona wyciągnął ten czujnik bo raczej ma 3 piny.. :-(
@nutka-instrumentalnews: ten rusek ma inny kocioł niż twój! rozumiesz? INNY KOCIOŁ! Rusek ma Clas Evo System (5000zł) Ty masz Ariston CLAS 24 FF (3000zł) Rusek ma bardziej zaawansowany przez co ma przetwornik ciśnienia, U ciebie na 99% jest zwykły przełącznik. Wpisz
dobra, ale zrozum boję się przy tym kombinować, tam mega mało miejsca, jak w jakieś kosiarce, bez serwisanta przed zimą to s---------o lokatorzy mnie zaj..bią, ale dowiem się na pewno.. aby było jak mówisz to byłoby super
otóż to ch..stwo jak wczoraj znalazłem dokładne dane serwisowe (podam z pamięci) nie tylko ma ten ch..wy czujnik na powrocie odcinający płomien wyskakuje jako błąd 200.. lub "H48 i H50" (czyli jako "inne błędy") ale jeszcze bardziej ch..wą modulację pompki co i ich mega ch..wym oprogramowaniem nie do złamania niestety z zewnątrz..
Nie chce Was wkurzać ale z tego co wczoraj wieczorem sprawdzełem to g..no dotyczy chyba wszystkich pieców tego typu :-(
nawet wypisywanych i polecanych przez niektórych Thermagen Duo HR (podobno bez tego czujnika na powrocie..?) czy jeszcze bardziej polecanego ACV..
Z danych jakie pamiętam już nawet ten Ariston 24 cf ma chyba z 28 kw, czujnik wywala w kosmos piecyk przy spadku do 0,4 bar ciśnienia (z moich doświadczeń wystarczy ustawić nominalnie na więcej niż 60 stopni i kilka godzin po sprawie, albo będzie trzeba ręcznie dawać reset albo nic nie ogrzeje z zerowym zużyciem..)
Sprawdzałem jeszcze polecanego żeliwnego Niedźwiedzia Saunier Duval 50 klom, jest prosty i solidny ALE też ma ów czujnik i to jeszcze na 0,5 bar :-( .w instrukcji piszą o 1 bar..
Co mega ciekawet zwykły atmosferyk 38 kw jakby nigdy nic daje na 0,3 bara.. :-)
Przypomnę, że sam wymiennik z wężownicą 200 litrów daje opór hydrauliczny 0,01 bar minimum na starcie i pewnie wiele więcej dalej, każda kondygacja przyjmuje się min 0,2 bara i te 0,3 na start mamy co najmniej 0,6 bara
właśnie tyle pokazywał średnio mój aristonik.. przez 5 dni aż siadł hydraulicznie i zatrzymał się na pierwszym calowym trójniku..
Podam jeszcze zużycie gazu przy około 30 kw, ariston średnio wg producenta 0,9 m3 na godzinę jest mega.., niedzwiadek 3 m3/h a atmosferyk (nowoczesny z elektroniką bo starych nie ma nigdzie danych bo robili je ręcznie ślusarze podają teraz na 3,6 m3/h)
tylko co z tego jak siada na powrocie ciśnienia..
I co teraz zabawa w obieg wewnętrzny na 2 cale to jakieś Gwiezdne Wojny, dawać obieg zamknięty z zaworkiem na wyrównawczym s---------o.. do tego stare grzeniki mogą nie wytrzymać dodatkowego 0,5 bara i pewnie jeszcze szybciej się zatkają z większym obiegiem rdzy..
Moim zdaniem koniecznie warto dać filtry na powrocie i dodatkową pomkę na rozdzieleniu ciepła od zasilania na wymiennik i elektrycznie przełączać aby się nie zatkało..
ktoś to przerabiał u siebie zapytam z ciekawości, bo różne kity na necie wciskają.. z super kondesatami, z drugiej strony nie fajnie być niewolnikiem atmosferyka z elektrodami delikatnymi..:-(
#dom #mieszkanie #hydraulika #remontujzwykopem #budownictwo #budujzwykopem
#ogrzewanie
https://systemgaz.com.pl/czujnik_cisnienia_saunier_duval_sd-1120004420,592,1077.html
https://static.elektroda.pl/attach/14022011208_6135.jpg?sid=996a061e1a46b4e96e96a240d2b9fe0b
https://static.elektroda.pl/attach/14022011203_1437.jpg?sid=996a061e1a46b4e96e96a240d2b9fe0b
a błędy które wkleiłeś wyżej pochodzą z kotła o model wyższy
odpinasz wtyczkę czujnika
bierzesz miernik i ustawiasz na pikanie
przykładasz do styków czujnika i miernik powinien piszczeć a na skali powinna się pojawić wynik koło 1 oma.
zakręcasz zawory od kotła i spuszczasz z niego wodę
przykładasz ponownie miernik do czujnika
Miernik nie powinien piszczeć a skala powinna pokazywać wynik poza zakresem.
jak chcesz to zrobić zgodnie ze sztuką to jednym wyjściem jest przejście na układ zamknięty
Bez tego sygnału kocioł nie ruszy.
Wykonaj to co napisałem powyżej i napisz.
Zdjęcia wstaw również.
Nawet na schemacie który wkleiłem wyżej masz napisane switch - przełącznik.
może lepiej wezwać serwisanta bo jeszcze bo jeszcze coś ro...bie to strasznie delikatne jest.. serwisant da radę zrobić takie cudo obejście czy elektronik tylko? bedzie problem z obudową bo panel jest wciskany..
Opisz sytuację:
że układ otwarty CO
że kocioł się blokuje z powodu niskiego ciśnienia
że chciał byś ten czujnik ominąć.
Poczekaj a jakbym w serwisie aristona wyciągnął ten czujnik bo raczej ma 3 piny.. :-(
nawet tutaj to trochę widać
Rusek ma Clas Evo System (5000zł)
Ty masz Ariston CLAS 24 FF (3000zł)
Rusek ma bardziej zaawansowany przez co ma przetwornik ciśnienia,
U ciebie na 99% jest zwykły przełącznik.
Wpisz