Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pu100stan: smażysz cebulę z czosnkiem, dodajesz passaty pomidorowej (może być z bazylią). Doprawiasz sól pieprz. Jak z mięsem to usmażone mięso dorzucasz, razem grzejesz. Podajesz. Starty ser (np parmezan lub inny żółty, twardy) na wierzch dodaje smaku.
@pu100stan jak chcesz alla bolognese to na oleju/oliwie smażysz pancette lub boczek wędzony surowy i dorzucesz drobno posiekaną cebulę, seler naciowy i marchewkę, aż się nie zeszkli. Dodajesz mieloną wołowinę i smażysz dalej do zrumienienia. Podlewasz wytrawnym winem i redukujesz płyn prawię do zera. Dodajesz pomidory/passate (proporcja mięsa do pomidorów/passaty to 2-3:1 - bolognese to nie sos pomidorowy). Doprawiasz sola i pieprzem (ew. Oregano) i dusisz na małym ogniu minimum 1,5h, ale