@Gilbert_Prukwa: byłam na terapii hipnozą, ale uważam że to jest dobre jako zamiennik leków antydepresyjnych przy jakiś lekkich lękach czy depresji, ale samo w sobie nie pomaga w jakiś problemach.
@biliard: Terapię organizowalem, ale wyłącznie rzucenia palenia papierosów - z dość satysfakcjonującym skutkiem. Interesując się hipnozą skupiałem się raczej na psychologii eksperymentalnej. Zresztą rodzajów terapii z hipnozą jest sporo. O czym myślisz?
@biliard: Generalnie mijają lata, a ja nie mogę pozbierać się do kupy po demolce psychicznej jaką urządziła mi ex. I nie chodzi o jakąś tęsknotę itd. Cały mój charakter jak gdyby się zmienił, straciłem pewność siebie itd. Tradycyjne metody nic, absolutnie nic nie daly. Ale tak czytam, to na jednej ze
@Gilbert_Prukwa: Pamiętaj, że hipnoza jest często łączona z metodami terapeutycznymi stosowanymi również bez niej, oddzielnie. Tak więc nawet w ramach hipnoterapii wiele będzie zależało od szkoły, jaką reprezentuje prowadzący. Np niektórzy zaproponowaliby ci hipnoanalizę, czyli de facto psychoanalizę w hipnozie (własności tego stanu mogą przyspieszyć czy umocnić psychoanalizę) dla przepracowania problemów, itp. Rozeznanie co do specjalności terapeutów może pomóc określić, co konkretnie w tej hipnozie będzie się działo.
@Gilbert_Prukwa: po serii 4-5 spotkań byłam spokojniejsza na jakieś pół roku. Ja widzę hipnozę raczej jako zamiennik leków podczas jakiś psychoterapii niż coś co ma Cię uleczyć. Dla mnie to było coś takiego jak stawianie muru między mną a moim stresem, bym mogła spokojnie zająć się źródłem stresu, bo jak chodziłam rzadziej niż raz na 2 tygodnie na hipnozę to ten mur padał a mnie stres zżerał i nie byłam
@Szab: Ok :)
@biliard: Generalnie mijają lata, a ja nie mogę pozbierać się do kupy po demolce psychicznej jaką urządziła mi ex. I nie chodzi o jakąś tęsknotę itd. Cały mój charakter jak gdyby się zmienił, straciłem pewność siebie itd. Tradycyjne metody nic, absolutnie nic nie daly. Ale tak czytam, to na jednej ze
Rozeznanie co do specjalności terapeutów może pomóc określić, co konkretnie w tej hipnozie będzie się działo.