Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki planuje kupić sobie do garażu/warsztatu dmuchawę gazowa ale zupełnie nie wiem czym się kierować przy zakupie. Możecie mi poradzić na jakieb parametry zwracać uwagę? Póki co mam tradycyjna "kozę", która po nagrzaniu (co zajmuje dużo czasu) daje dużo ciepła ale żeby cały dzień pracować w komforcie potrzebowałbym palacza, które non stop dorzucałby opony i plastik do pieca. Dmuchawa bym sobie wstępnie zagrzał lub chociaż miejsce w którym pracuje.
Może jakiś konkretne modele możecie polecić? Interesuje mnie sprzęt do max 500zl, nowy czy używany, bez znaczenia.
#warsztat #motoryzacja #pytanie
  • 7
  • Odpowiedz
@justanotherdude: Nie lepiej nagrzewnice? Mega daje od razu. Zrobisz za grosze - tylko piec normalny jakis musi byc - tez do dostania za drobne.

Probowalem z tymi nagrzewnicami i piecami, ale to cieplo jakies takie zimne i smierdzace.
#!$%@? jak wiesz.. w takich sklepikach na bazarach z dykty,
  • Odpowiedz
@justanotherdude: A prześlij mi zdjęcie jak masz zamontowaną kozę. Tylko z daleka ujęcie.

Jeżeli chcesz nagrzewnicę gazową to musisz wiedzieć że te tanie mają wyrzut spalin do pomieszczenia i musisz kupić czujnik czadu żebyś się nie udusił. Kolejna wada: w procesie spalania gazu powstaje woda. Patrz duża wilgotność w pomieszczeniu. Jeszcze jedna wada to spalanie na poziomie 1kg/h. Jak dobrze pomajsterkujesz w sobotę to butli niema.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bigger: Jaka nagrzewnice masz na myśli? Przybliż coś więcej bo może bym coś samemu wykombinował
@Silikon: Właśnie przeglądam oferty nagrzewnic gazowych i to zużycie trochę mnie przeraża. W niektórych nawet sporo ponad 2kg/h więc ekonomicznie wychodzi słabo a poza tym, nie wiedziałem, że ona generuje duża wilgoć a ten w garażu mam już od dostatkiem.
  • Odpowiedz
@justanotherdude: Mowie o czyms takim

https://www.olx.pl/oferta/nagrzewnica-wodna-20kw-50kw-70kw-na-stanie-ponad-100szt-CID628-IDGGIml.html#5ea51d6919;promoted

To takie bardziej pro rozwiazanie, ale od wieków warsztaty i inne dziuple ogrzewa sie duza chlodnia z wentylatorem. Do pozyskania praktycznie za darmo (albo prawie darmo) na kazdym szrocie.

Do tego albo kominek z plaszczem wodnym albo piec c.o. z OLX za cene od duza flaszka do 200-300 zeta. Troche rurek i masz ogrzewanie jak ta-lala.

Zaleznie od rozmachu ogarniesz od 300 do 1000 zeta
  • Odpowiedz