Wpis z mikrobloga

Jakim cudem niektórzy ludzie dają się nabierać na narrację, że źli (bogaci) Niemcy chcą narzucić Polsce warunki w UE? Serio wszystkie te osoby, nawet przez moment, nie zastanowią się, że biedniejsze kraje (Litwa, Łotwa, Estonia, Rumunia, Bułgaria...) jakoś nie mają problemu z zapisem o praworządności, tylko my i Węgry? Przecież to trzeba nie mieć szarych komórek
#polska #bekazpisu #uniaeuropejska #4konserwy #neuropa
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nobody32: TAk samo jak można się nabierać ze inne kraje chcą dla nas dobrze. Oczywiście ze trzeba współpracować ale należy robić to tak, by samemu mieć korzyści.
A dwa, ze sceptycyzm wobec uni nie oznacza poparcia dla pisu czy innych im podobnych.
  • Odpowiedz
@maciejasty: @szczypczalke:
Miałem na myśli kraj jako jednostkę czyli PKB a nie zamożność obywateli. Rosja według waszego rozumowania też jest biedniejsza niż Polska bo PKB per capita wynosi 11,2 tys USD a u nas 15,4 tys. A według waszego myślenia z kolei Tryninad i Tobago są bogatsze od nas.
Także świetnie...
  • Odpowiedz
@Nobody32: Użyłeś błędnego sformułowania. PKB nominalne nie jest miarą zamożności jak napisałeś o krajach bałtyckich w porównaniu do Polski, a miarą wielkości gospodarki. Nie rozumiem dlaczego mam myśleć, że Rosja jest bogatsza od Polski skoro PKB pc jest niższe. Okej - wielkość gospodarki rosyjskiej jest dużo większa od polskiej, ale nie można powiedzieć że Polacy są biedniejsi od Rosjan, czyż nie?
  • Odpowiedz
@szczypczalke: Tak, ale cały mój post był w jasny sposób ukazaniem że biedniejsze państwa tzn. mającego mniejszy wpływ na sprawy UE i mniejszą rolę międzynarodową, czyli jeszcze łatwiejsze do kontrolowania w UE, jakoś nie mają problemu z zapisem o praworządności a my już tak, bo niby źli Niemcy chcą nas kontrolować. A chodzi tylko oto żeby państwo nie przekazało tej kasy na partyjne cele a PiS pewnie by to zrobił.
  • Odpowiedz