Wpis z mikrobloga

Siedzisz sobie spokojnie przed komputerem, słuchasz radyjka, a gdzieś obok Ciebie dzieją się prawdziwe dramaty i ludzie umierają przez chory, zniszczony system. Przerażające
#zello
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Renard15: no nie wiem czy jeszcze parę miesięcy temu była sytuacja, że karetka czeka po kilka godzin pod szpitalem, lub nie wiadomo gdzie ulokować pacjenta w bardzo ciężkim stanie, może jakieś jednostkowe przypadki wynikające bardziej z niekompetencji, lub niedostosowania się do reguł, ale nie z takiego powodu, że nie ma po prostu miejsc.
Co sygnał to praktycznie nie ma miejsc, kolejka, oczekiwanie, nie wiadomo co zrobić
  • Odpowiedz
@aircod: to jest kwestia często samych pacjentów i braku organizacji - system jest dupny, nie mam co do tego wątpliwości, ale tym bardziej - ładowanie w to pieniędzy powinno być karalne. Tylko prywatyzacja nas uzdrowi.
  • Odpowiedz
@aircod było tak samo - tylko, że te osoby czekały na sorze kilka godzin - teraz trochę rozdmuchane bo ilość chętnych większa niż miejsc docelowych w teorii - a w praktyce pewnie zmniejszona ilość łóżek w szpitalu na rzecz covidowych
  • Odpowiedz
@Student_AWAS: @Renard15: Służba zdrowia leży od dawna, ale teraz to całkowity paraliż. Szpitale zostały przerobione na jednoimienne, pacjenci bez covida nie mają gdzie się udać. Zamiast budować szpitale tymczasowe przeznaczone do leczenia covidu, izolatoria to skupili się na wyborach. To się odbija.
  • Odpowiedz
@aircod przypomina mi się wiersz Miłosza

W dzień końca świata
Pszczoła krąży nad kwiatem nasturcji,
Rybak naprawia błyszczącą sieć.
Skaczą w morzu wesołe
  • Odpowiedz