Wpis z mikrobloga

Witam mireczki z #elektryka #elektronika #automatyka #labview #matlab w sumie też
Mam do was problem natury elektrycznej teoretycznej, obliczeniowej. Mam spróbkowane dane napięć chwilowych sieci trójfazowej 400V skutecznego i 565 maksymalnej amplitudy. Potrzebuje z tych danych wyciągnąć wartości próbek i wykreślić charakterystyki napięć fazowych.

Szukam i szukam, mam pewne zależności między wartościami chwilowymi, gdzie uab,ubc,uca to napięcia międzyfazowe chwilowe, a ua, ub, uc to napięcia chwilowe fazowe. Zależności między są banalnie proste
uab=ua-ub,

Gdzie ua=Umsin(omega*t+phi)

Dalej niewiele mi to nie pomaga, bo ja potrzebuje zależności odwrotnej. Ta powyżej pozwala na wyznaczenie napięcia międzyfazowe, a ja potrzebuje fazowe gdzie mam jedną niewiadomą.

Tutaj moje pytanie czy ktoś z Was mireczki zajmował się takim zagadnieniem? Robił to kiedyś? Szukałem jakieś algorytmu, żeby zaimplementować to w swoim programie w labview, ale no nie mam pojęcia jakie przekształcenia trzeba zrobić.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tytyka: Wydaje mi się, że same napięcia międzyfazowe to za mało, żeby wyznaczyć napięcia fazowe. Masz może jeszcze prądy? Napięcia międzyfazowe na wykresie wektorowym układają się w ładny trójkąt, z tym, że nie wiesz jak w stosunku do zera układu wypada środek tego trójkąta. Chyba, że zakładasz obciążenie idealnie symetryczne, to wtedy środek trójkąta pokryje ci się z zerem układu. https://elektrotechnika.po.opole.pl/cwiczenia/uklady_3f/uklady_3f.html
  • Odpowiedz
@MickM: tak, mam również prądy chwilowe w każdej fazie. Ogólnie aplikacja służy do badania rozruchów silników indukcyjnych. Niestety mierzone są napięcia międzyfazowe, a ja bardziej potrzebuje fazowe stąd ten problem. Układem jest silnik indukcyjny i przyjmuje, że jest idealnie symetryczny
  • Odpowiedz