Po pierwsze szukam jakiejś dobrej i sprawdzonej gry, którą ogarnie pięciolatek. Gierki typu Grzybobranie już sprawdzone, w "Pszczółki" nawet za mną wygrywa xD Nie wiem czy jakieś gry kooperacyjne w tym wieku wchodzą w gre? Jestem otwarty na propozycje.
Druga sprawa to gra planszowa do gry solo. Poczytałem kilka artykułów, widziałem zestawienie na: https://boardgamegeek.com/geeklist/264253/2019-peoples-choice-top-200-solo-games-200-1 ale większość gier z pierwszej dwudziestki wygląda na straszne kolubryny, a ja na początek chciałbym sprawdzić coś lżejszego i niekoniecznie za 500zł. Klimat i realia gry właściwie bez znaczenia. Chodzi o to, żeby nie spędzać 10 pierwszych gier na nauce zasad. Myślałem o Roll Player, ale to taka bardziej kościana niż planszówka. #gryplanszowe #grybezpradu
@max1983: wiem, że "Na skrzydłach" ma tryb solo, też wysoko oceniana gra i nie jest aż tak droga, ale nie mam pojęcia czy ten tryb ma sens. Grę posiadam, ale nie nigdy nie próbowałem grać samemu
Myślałem o Roll Player, ale to taka bardziej kościana niż planszówka.
@max1983: Nie ma sensu się rozdrabniać na takie szczegóły jak 'kościana', 'planszowa', 'karciana', itp.
Z gier solo to ludzie często polecają Terraformacje Marsa (sam nie jestem zwolennikiem). Spirit Island jest super, ale ma wyjść niedługo polska wersja, nie wiem czy chcesz się pakować w angielską. Sam ogólnie nie jestem zwolennikiem planszówek solo, ale lubię grać czasami w Legendary Marvel. Zasady
Nie do końca łapię fenomen gry Na Skrzydłach. Jest mega ładna, całkiem sprawna, ale dlaczego w rankingach trafia do topki gier wszechczasów? Nie wiem.
@venomik: to znaczy ja nie wiem czy to jest gra na top30 wszystkich gier, ale z gatunku lekkich gier rodzinnych w które można zagrać z każdym to jest naprawdę fajna. Wysoka regrywalność, duże możliwości przebiegu rozgrywki. Jak dla mnie jedyny problem z tą grą jest taki, że
Z gier solo to ludzie często polecają Terraformacje Marsa (sam nie jestem zwolennikiem). Spirit Island jest super, ale ma wyjść niedługo polska wersja, nie wiem czy chcesz się pakować w angielską.
@venomik: @Cinkito: Właśnie ta Terraformacja i Spirit Island (zwłaszcza ta druga) często są opisywane jako dość trudne do ogarnięcia na solo i nie wiem czy chcę zaczynać od czegoś takiego żeby się nie odbić.
Właśnie ta Terraformacja i Spirit Island (zwłaszcza ta druga) często są opisywane jako dość trudne do ogarnięcia na solo
@max1983: Terraformacja nie wydaje mi sie przesadnie skomplikowaną grą. Co najwyżej trochę czasu zajmuje ogarnięcie któroe karty się opłacają i w jakim momencie. Problemem jest to, że masz stałą ilość rund w trybie solo, przez co karty stają się policzalne i przez drugą połowę gry może być tak, że nie kupujesz zupełnie
Po pierwsze szukam jakiejś dobrej i sprawdzonej gry, którą ogarnie pięciolatek. Gierki typu Grzybobranie już sprawdzone, w "Pszczółki" nawet za mną wygrywa xD Nie wiem czy jakieś gry kooperacyjne w tym wieku wchodzą w gre? Jestem otwarty na propozycje.
Druga sprawa to gra planszowa do gry solo. Poczytałem kilka artykułów, widziałem zestawienie na:
https://boardgamegeek.com/geeklist/264253/2019-peoples-choice-top-200-solo-games-200-1 ale większość gier z pierwszej dwudziestki wygląda na straszne kolubryny, a ja na początek chciałbym sprawdzić coś lżejszego i niekoniecznie za 500zł. Klimat i realia gry właściwie bez znaczenia. Chodzi o to, żeby nie spędzać 10 pierwszych gier na nauce zasad. Myślałem o Roll Player, ale to taka bardziej kościana niż planszówka.
#gryplanszowe #grybezpradu
@max1983: Nie ma sensu się rozdrabniać na takie szczegóły jak 'kościana', 'planszowa', 'karciana', itp.
Z gier solo to ludzie często polecają Terraformacje Marsa (sam nie jestem zwolennikiem). Spirit Island jest super, ale ma wyjść niedługo polska wersja, nie wiem czy chcesz się pakować w angielską.
Sam ogólnie nie jestem zwolennikiem planszówek solo, ale lubię grać czasami w Legendary Marvel.
Zasady
@venomik: to znaczy ja nie wiem czy to jest gra na top30 wszystkich gier, ale z gatunku lekkich gier rodzinnych w które można zagrać z każdym to jest naprawdę fajna. Wysoka regrywalność, duże możliwości przebiegu rozgrywki. Jak dla mnie jedyny problem z tą grą jest taki, że
@venomik: @Cinkito: Właśnie ta Terraformacja i Spirit Island (zwłaszcza ta druga) często są opisywane jako dość trudne do ogarnięcia na solo i nie wiem czy chcę zaczynać od czegoś takiego żeby się nie odbić.
Rozpatruję jeszcze Robinson Crusoe i
@max1983: Terraformacja nie wydaje mi sie przesadnie skomplikowaną grą. Co najwyżej trochę czasu zajmuje ogarnięcie któroe karty się opłacają i w jakim momencie. Problemem jest to, że masz stałą ilość rund w trybie solo, przez co karty stają się policzalne i przez drugą połowę gry może być tak, że nie kupujesz zupełnie