Aktywne Wpisy
lologik +80
Czekam na pierwsze laptopy ze Snapdragonem X. To może być w końcu rewolucja dla osób, które chcą mieć małe, mobilne urządzenie do montażu filmów np. pod Youtuba w 4k i do zabawy w Stable Diffusion. Jeśli to osiągnie wyniki podobne do przeciętnych desktopowych kart graficznych w montażu i AI, może być mała rewolucja:
-nie musisz kupować budy PC z wielką kartą graficzną
-nie musisz kupować laptopa z RTXem za 15k i
-nie musisz kupować budy PC z wielką kartą graficzną
-nie musisz kupować laptopa z RTXem za 15k i
Czy ktoś z zakresu #prawo mógłby się wypowiedzieć na temat tego, czy to ma sens? Chodzi o dofinansowanie do otwarcia firmy z PUP.
Założyłem firmę w tym roku, skorzystałem z dofinansowania. Firma ruszyła, gdy "wirus był już w odwrocie", więc szło nawet nawet. Ale wiadomo jak jest. Zesrało się. Koszty amortyzuję i w zasadzie tyle. Umowa z PUP mówi, ze musze prowadzić firmę 12 miesięcy, ale nie mówi nic o #!$%@? pandemii i lockdownie. Czy istnieje, waszym zdaniem, szansa, na skrócenie okresu obowiązywania tej umowy na przykład do pół roku, albo zmiana jej założeń - tak, bym oprócz prowadzenia firmy (które de facto sprowadza się do leżenia brzuchem do góry i szukania zleceń, z małymi przerwami na pracę) mógł podjąć się pracy na etacie? Chciałbym mieć co jeść po nowym roku, a jak Vati nas będzie raczył lockdownami to będę musiał robić pieczeń z butów skórzanych.
#pytanie #pytaniedoeksperta #praca #pracbaza #firma #wlasnafirma #biznes #dzialalnoscgospodarcza #dg #poradaprawna #pup #dofinansowanie #umowa
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f9deb790860c8092cf49706
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Przekaż darowiznę
1. Skontaktuj sie z dyrekcją swojego UP i spróbuj o tym pogadac
2. Chcac pracować gdzies indziej dogadaj sie z pracodawcą zeby pracować nie na umowę o prace tylko jako samozatrudniony wystawiasz im co miesiac fakturę za swoja prace
Komentarz usunięty przez autora
Oczywiście że ponsiolem ryzyko. Tylko doprowadzi to do patoligxznej sytuacji, bo nie pozwolą mi zmienić PKD na tyle, bym mógł zająć się jakaś pracą spoza branży, a ja będę siedzial i patrzył w sufit aż do przyszłego roku zamiast podjąć pracę. Obecnie mam perspektywę na około miesiąc. Na utrzymanie firmy sobie zarobiłem, ale co dalej? Ani pracować by zdobyć doświadczenie, ani nic
Możesz sobie wpisac wszystkie pkd jakie sa.
Zaakceptował: sokytsinolop