Wpis z mikrobloga

Pytanie do #neuropa bo tak mi się pomyślało. Skoro wielu z was uważa, że dziecko nie jest własnością rodziców - trochę mniej z was uwarza, że dziecko jest własnością państwa. To jakim cudem popieracie hasło - moje ciało mój wybór kiedy mówi je kobieta. Czy to nie rząd powinien decydować co kobieta ma zrobić z dzieckiem ? Pisze o tym odnośnie Hiszpanii gdzie rząd ma decydować o tym czego będą się dzieci uczyły, a prawo własności wychodzi dalej niż tylko kontrola nauki.
Czyli rozumiem, że komuniści nie popierają tego protestu i chyba antykapitaliści też bo nie jest zgodny z linia ideologiczną. Czy może protest popieracie i posunięcie dotyczące aborcji było słuszne gdyby dokonał go ktoś "swój" ?

Pytam bo ja popieram wybór i uważam, że technologia powinna działać pomagając ludziom i chciałbym, żeby rząd jak najmniej interesował się życiem ludzi, ale chciałbym wiedzieć jak to widzą ludzie ideologicznie aktywni :)

#neuropa #lewackalogika #komunizm #antykapitalizm #protest
  • 20
@rifraw Kaczyńskiemu zabrakło na 500+ i odpalił protokół płodek+ by przegrać wyboru ii wypuścić na minę kolejny rząd. Ja popieram ten protest jako libertyńska prawica i tak w dupie mam co sądzisz ale to kobieta powinna decydować o aborcji. Aborcja w ogóle powinna być wyjęta z prawodastwa a poczęciem powinno uznawać się urodzone dziecko a nie zlepek komórek bez świadomości. Ta ustawa nikogo nie zmusza do aborcji jak nie chce to nie
To jakim cudem popieracie hasło - moje ciało mój wybór kiedy mówi je kobieta

@rifraw: Here we go again.

Ponieważ płód żyje w symbiozie z kobietą i bez kobiety przez bardzo długi czas ciąży nie może żyć.

Inaczej jest po urodzeniu, gdy niemowlę żyje już samodzielnie tj. nie potrzebuje być podłączone do kobiety aby dojrzewać.

Zatem skoro płód ma prawo do życia, nikt mu tego prawa nie odbiera, to kobieta nie
@6c6f67696e: Tylko ignorant mógł by dać taką odpowiedz bez zastanowienia elo.
Kobieta stara się o dziecko, zachodzi w ciąże, juz wszystko sobie planuje i w 3 miesiącu ma wypadek i następuje poronienie. Będzie mówiła, że straciła płód czy dziecko ? które być może nawet nazwała.

Jak zrobisz obiad i przygotowując go spalisz w piekarniku, albo #!$%@? ci sie na ziemie, to powiesz, że straciłeś obiad czy składniki ? jak z czymś
@venividi: Czekaj rozumiem, że jestes komunistą albo antykapitalistą ?:) bo o zdanie takich osób najbardziej mi chodziło . Pytam , żeby wiedzieć na jakiej stopie stoimy.
Kobieta stara się o dziecko, zachodzi w ciąże, juz wszystko sobie planuje i w 3 miesiącu ma wypadek i następuje poronienie. Będzie mówiła, że straciła płód czy dziecko ? które być może nawet nazwała.

@rifraw: czy jak kobieta dowie się, że jest w ciazy, zamówi tableki i dokona aborcji to powie, że abortowała płód czy dziecko?

bo jak na razie twój argument jest taki, że skoro jest ktoś kto uważa płód
@dancios: Z tego co wiem to świadomość pojawia się gdy dziecko jest jeszcze w brzuchu . No i lewica dyskutuje też o aborcji poporodowej zastanawiając się czy dziecko jako dziecko kiedy jeszcze potrzebuje opieki to węgle człowiek :)
Też uważam, że poczucie winy to #!$%@? uczucie - ale też uważam, że religia jednym pomaga, a innym szkodzi i usuniesz religie ludzie nie będą mogli ani z niej odchodzić, ani jej znajdywać.
@6c6f67696e: Ale jeżeli kobieta zamówi tabletki i usunie ciążę w takiej sytuacji to zrobi to nie związując się emocjonalnie a raczej czując zagrożenie wynikające z niewiedzy - zakładam, że dwa główne powody takich aborcji to właśnie pragmatyzm i tabletka dzień po albo własnie niewiedza gdzie nie z tego nie z owego okazuje się, że jest w ciąży. I pewnie towarzyszy takiej wiadomości strach albo wyrachowanie.
@venividi: No właśnie później sobie uświadomiłem, że powinienem trochę inaczej otagować, ale, że sobie czytam też ten tag to jest na nim kilka/nascie ? albo więcej osób z poglądami komunizm plus etc :)
@rifraw nie widzę problemu dopóki decyduje się za siebie w sprawie eutanazji jest ok. A ludzie terminalnie chorzy powinni mieć wybór. Czy religia jest potrzebna komukolwiek nie wiem. etyka i filozofia jest na tak wysokim poziomie że jest w stanie wypełnić lukę by każdy człowiek mógł się stosować do "nie bądź #!$%@?" tyle i aż tyle.
@rifraw: To w końcu kogo pytasz? Neuropę? Antykapitalistów? Komunistów? Przy czym zakładam, że jako "komunistów" tak naprawdę masz na myśli Marksistów-Leninistów-Maoistów? Uformułuj swoje pytanie jeszcze raz to mogę ci odpowiedzieć, ale tylko jako antykapitalista, nie jako komunista, tylko jako anarchista.
@rifraw: ale emocjonalnego podejścia kobiet do oczekiwanej (i często planowanej ciąży) nie znaczy, że wszyscy mają traktować płody jak urodzone dzieci.

starasz się ustawiać jako oświecony centrysta ale jednocześnie od początku ustawiasz się po stronie wyznawców żyda na patyku i próbujesz narzucić formę dysksuji pisząc o dzieciach kiedy mowa o płodach a potem sam przyznajesz, że jest to emocjonalne podejście które nie wszyscy będą podzielali.

I'm getting mixed message here
@6c6f67696e: Czyli jak ktoś zadaje pytania i ma własne zdanie to jest centrystą ?
Po prostu jak mam podjąć jakaś ważniejszą decyzje to staram się poznać zdania innych i ułożyc sobie w głowie to tak, żeby miało sens.
Zresztą temat aborcji się co jakiś czas przewija i nawet ostatnio udało mi się wymyślić dobre rozwiązanie. Sama aborcja tak samo jak broń nie jest problemem i kompromis aborcyjny był dobry bo uważam,
Czyli jak ktoś zadaje pytania i ma własne zdanie to jest centrystą ?

@rifraw: jesteś centrystą bo piszesz, że "popierasz wybór" a jednocześnie piszesz o abortowaniu "dzieci" chociaż potem piszesz, że to język emocjonalny.

nie piszesz, że ty uważasz że płód to dziecko tylko tak jakby dawno wszyscy się na to zgodzili. zresztą twoje pytanie opiera się na tym, że nie rozumiesz jak lewica może inaczej traktować jedne "dzieci" (płody) a
@6c6f67696e: Czemu myślisz, że to katolicka narracja. Po prostu ty uznajesz granicę którą wyznaczyli lekarze ja uwarzam, że zygota to nie dziecko ale zarodek już tak . I nie potrzeba do tego religii. To raczej taki zawór zabezpieczający też przed tym, żeby się nie zapominać, że jesteśmy ludzmi i czasem patrzymy poza nauke a są emocje.

Z tą dziewczyną to przecież była lewicowa szopka, ciągali ją dla efektu. Mogli wziąć trochę
Z tą dziewczyną to przecież była lewicowa szopka, ciągali ją dla efektu. Mogli wziąć trochę kasy i wyjechać z kraju do jakieś klini

@rifraw: lewicowa szopka? prawactwo prześladowało zgwałconą dziewczynę śledząc ją i robiąc inby pod szpitalami ale to lewicowa szopka? ale z ciebie katotalibstwo wychodzi. jak byś się nie odżegnywał od religii to jednak pokazujesz, że masz bardzo dużo z nimi wspólnego

czyli jak ktoś tobie będzie blokował dostęp do
@6c6f67696e: Aborcja ile kosztuje ? pare tysi - wyjazd za granice pareset złotych. Więc jeżeli by komuś zależało to mógł to szybko załatwić. To myślisz, że to nie było zagranie polityczne z obu stron ? Że nie można było dać tej dziewczynie paru tysięcy albo za zgoda jej rodziców lub bez niej pojechać za granice i wrócić tego samego dnia ale już bez kłopotu ?

Nie wierzysz, że takie akcje, się
Aborcja ile kosztuje ? pare tysi - wyjazd za granice pareset złotych. Więc jeżeli by komuś zależało to mógł to szybko załatwić. To myślisz, że to nie było zagranie polityczne z obu stron ? Że nie można było dać tej dziewczynie paru tysięcy albo za zgoda jej rodziców lub bez niej pojechać za granice i wrócić tego samego dnia ale już bez kłopotu ?

@rifraw: #!$%@? typie. ona była zgwałcona, sprawa
@6c6f67696e: Cienienie ci widze skacze. Czyli dobrze zakładałem, na początku rozmowy, że podchodzisz emocjonalnie jak by ktoś cie chciał przekonwertowac na swoją stronę XD

Wiesz, że mogła zgłosić się do niej organizacja aborcyjna i dać jej tą kase ? A co by się stało jak by tą kase pod stołem dał jej minister i wysłał przez kogoś na Słowację ? Bo ja tu widzię rozwiązanie problemu - chodziło by tylko o