Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@panzyd: napletany jeszcze w życiu nie robiłem, także nie podzielę się przepisem, myślę że znajdziesz na tagu lepszych magików ode mnie :D

a ta prosta, 200g mąki, 100ml wody, 10g drożdży, szczypta soli i trochę oliwy, ciasto wyrasta z 40 minut, potem sosik pomidorowy, mozarella, inne dodatki i do piekarnika 300 stopni grzałka+grill na jakieś 4-5 minut
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@panzyd: świeże, jak z proszku to tam odpowiednio musisz przeliczyć ilość

i jak chcesz takie ładnie wyrośnięte brzegi, to ważne żeby podczas formowania placka starać się ich nie dotykać, tylko raczej ugniatać kulkę od srodka
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@panzyd: w ogóle wałek nie jest potrzebny, wszystko rękoma - na początku proponuje po prostu położyć kulkę na blacie i naciskajac na środek tak wypychać ciasto do brzegów, żeby ją spłaszczyć, jak już trochę ogarniesz to spróbować podnosić i rozciągać w powietrzu :)
  • Odpowiedz