Jeśli oni to zrobią obiecuje to Wam, że będę jednym z pierwszych, którzy staną pod tym Trybunałem, by zaprotestować. Uważam, że mamy w Polsce wspaniałe kobiety. Średnio lepiej wykształcone od mężczyzn, odnoszące fantastyczne sukcesy, kochające i troskliwe matki i żony. One wiedzą co robić ze swoim ciałem i życiem. Nie potrzebują do tego sędziów, kapłanów, polityków i urzędników. Od nas, mężczyzn, potrzebują między innymi do tego, by zawsze je wspierać, stać przy nich nawet wówczas gdy los orzeknie tak okrutne wyroki. Ja będę z Wami zawsze, drogie Panie. Dla mnie Wasze prawo do decydowania o sobie, jest prawem niezaprzeczalnym.
@Neubert: Mocne, ale ani trochę za mocne. Wszyscy posłowie walczący z aborcją, popełniają ogromną zbrodnię wobec wszystkich polskich kobiet i nie tylko kobiet, bo także ich partnerów. Niechże ta władza PiSu się już kończy, a inne pisopodobne opcje jak Konfa razem z nimi.
Ciekawe czy lewaki będą dalej gwałcić logikę, gdy TK orzeknie wbrew opinii prof. Zolla, który twierdzi, że gdyby za jego kadencji o to zapytano, to TK uchyliłby przepis. Czy wtedy będą mówić o upolitycznionym TK i PiS jako prawicy.
@Neubert: znam te historie, wiele i nie tylko z facebooka ale z rzeczywistości i to bliskiej mi rzeczywistości. Utrata dziecka czy to narodzonego, czy nienarodzonego jest naprawdę wielkim ciosem dla ludzi którzy faktycznie "płód" traktowali jako nienarodzone dziecko co p. Dariusz sam zresztą stwierdził. Dziękuję mu (chociaż i tak tego nie przeczyta) za jego świadectwo i współczuję mu, bo sam nie wiem jak ja bym się zachował w tej sytuacji
@qluch: Fajnie by było gdyby można było leczyć (a nie tylko utrzymywać przy życiu, to często jest bardziej okrutne niż zaprzestanie leczenia) takie ciężko chore genetyczne przypadki ale to jeszcze daleka droga. Zwolennicy nowego prawa zdają się myśleć jakby to był "obowiązek aborcji chorych płodów" - otóż to cały czas jest prawo, a decyzja o aborcji chorego dziecka nigdy nie jest łatwą decyzją. A teraz są plany żeby w imię realizacji
Fajnie by było gdyby można było leczyć (a nie tylko utrzymywać przy życiu, to często jest bardziej okrutne niż zaprzestanie leczenia) takie ciężko chore genetyczne przypadki ale to jeszcze daleka droga. Zwolennicy nowego prawa zdają się myśleć jakby to był "obowiązek aborcji chorych płodów" - otóż to cały czas jest prawo, a decyzja o aborcji chorego dziecka nigdy nie jest łatwą decyzją. A teraz są plany żeby w imię realizacji chorych
@qluch: Nikt nic nie musi. Jeśli ktoś ma odrobinę oleju w głowie to wybierze wycieczkę do Czech zamiast dyskusji z ludźmi dla których najważniejsze jest żeby nie wypowiadać jakichś zakazanych słów czy pojęć.
@Neubert: Znowu karta że obrońcy życia nie pomagają, gdy obrońcy życia najczęściej należą do największej charytatywnej organizacji w Polsce jak nie na świecie...
@qluch: a dlaczego niby debata publiczna miałaby być tak koniecznie potrzebna? Chyba tylko że względu na mentalność Polaków, nabrzmiałą przez wzniosłe, chociaż nieprawdziwe, słowa patriotów, katolików, prawdziwych Polaków, o morderstwie, bólu, wartości ludzkiego życia, cywilizacji śmierci itd. podczas, gdy cały cywilizowany świat traktuje aborcję jako zwyczajny zabieg medyczny, którym w istocie jest, bo tu często nawet interwencja chirurgiczna jest zbędna, kończy się na farmacji. Nikt normalny tu nie debatuje, bo serio
@NieJedynaNaWykopie: i właśnie dlatego, niedługo w Polsce będzie całkowity zakaz aborcji, właśnie ze względu na taką Julkę jak ty która nie rozumie, że nie jest pępkiem świata ( ͡°ʖ̯͡°)
@qluch: ależ każda z nas jest pępkiem własnego świata, niechciana ciąża dotyczy wyłącznie kobiety i jej partnera i nikogo więcej. Więc na co tu debata. Niech każdy pilnuję siebie. Chcesz zbawić świat, zajmij się tymi,co już są na świecie. A jeśli chcesz zachować poziom dyskusji i uniknąć wyzwisk od ciemnego katola i zacofanego kretyna to może wstrzymaj się od określania kogoś Julką, jako że to ładne imię zostało obciążone ostatnio złymi
ależ każda z nas jest pępkiem własnego świata, niechciana ciąża dotyczy wyłącznie kobiety i jej partnera i nikogo więcej. Więc na co tu debata. Niech każdy pilnuję siebie. Chcesz zbawić świat, zajmij się tymi,co już są na świecie. A jeśli chcesz zachować poziom dyskusji i uniknąć wyzwisk od ciemnego katola i zacofanego kretyna to może wstrzymaj się od określania kogoś Julką, jako że to ładne imię zostało obciążone ostatnio złymi konotacjami.
@qluch: z punktu widzenia PRAWA żadnym zabójstwem nie jest, nie przesadzaj. Tak samo jak od poczęcia nie nabywa się prawa do 500+. Unikam dyskusji z frakcją antichoice właśnie dlatego, że zawsze kończy się na wymianie argumentów, których druga strona nie pojmuje - bo dla mnie to co piszesz, to stek bzdur. Zarodek nie jest żadną częścią społeczeństwa. Jak bys zdefiniowal członka społeczeństwa? I dlaczego Cię to w ogóle obchodzi? Czemu nie
Unikam dyskusji z frakcją antichoice właśnie dlatego, że zawsze kończy się na wymianie argumentów, których druga strona nie pojmuje - bo dla mnie to co piszesz, to stek bzdur.
@NieJedynaNaWykopie: no właśnie, o to chodzi, bo utrzymywanie, że nienarodzone dziecko nie jest częścią społeczeństwa jest dla mnie stekiem bzdur. Rozumiesz teraz? Ty założyłaś, że osobny organizm rozwijający się w łonie matki jest częścią jej organizmu którym matka dysponuje a ja uważam,
@qluch: Płód nie ma żadnych interakcji z nikim, oprócz (od pewnego etapu rozwoju ciąży) kobiety, w macicy której się znajduje. W żaden sposób nie jest członkiem społeczeństwa.
lecz jeśli lewica chce abym ja wyzedł ze swojego "szańca", moim warunkiem jest skończenie z retoryką "płodu" i "nieczującego nic zlepka komórek".
@qluch: Życzysz sobie, by "lewica" (nie wiem, skąd tu lewica) przestała mówić o tym, że zarodek ludzki w fazie blastomeru nie
Płód nie ma żadnych interakcji z nikim, oprócz (od pewnego etapu rozwoju ciąży) kobiety, w macicy której się znajduje. W żaden sposób nie jest członkiem społeczeństwa.
@Andreth: Nie prawda. Dziecko w łonie matki, jest odrębnym organizmem, który nie jest matką i nie jest ojcem. Ponieważ genetycznie należy do rodzaju ssaków naczelnych z rodziny człowiekowatych, jest człowiekiem. Odrębną jednostką, nowym człowiekiem. Poprzez ten fakt, nasze społeczeństwo i cywilizacja moim zdaniem, powinna mu
Dziecko w łonie matki, jest odrębnym organizmem, który nie jest matką i nie jest ojcem. Ponieważ genetycznie należy do rodzaju ssaków naczelnych z rodziny człowiekowatych, jest człowiekiem. Odrębną jednostką, nowym człowiekiem. Poprzez ten fakt, nasze społeczeństwo i cywilizacja moim zdaniem, powinna mu dać własne prawa wynikające z tego, że jest człowiekiem.
@qluch: Podobnie jak większość anti-choice, dokonujesz manipulacji semantycznej (być może nieświadomej) słowem "człowiek". W jednym zdaniu jest to "organizm żywy
Podobnie jak większość anti-choice, dokonujesz manipulacji semantycznej (być może nieświadomej) słowem "człowiek". W jednym zdaniu jest to "organizm żywy z indywidualnym kodem genetycznym Homo Sapiens" (nikt nie kwestionuje, że zarodek ludzki czy płód - ba, nawet zygota - jest niedojrzałym osobnikiem gatunku Homo Sapiens), zaraz w drugim zdaniu jest to "osoba ludzka równa moralnie osobom dorosłym". Taka manipulacja się fachowo nazywa ekwiwokacją i nie ma na to zgody.
To jest sygnał dla wszystkich mężczyzn w wieku poborowym zeby jak najszybciej emigrowac z kraju. To powinno byc nagośnione na wykopie. #ukraina #polska
niedługo wracam do #pracbaza jak wygląda sytuacja z #ppk ? warto czy nie warto? raczej nie planuje trzymać tam kasy do 60+ bardziej wypłacać raz w roku ewentualnie jakiś dłuższy okres czasu na jakiś większy wydatek
Dariusz Szczotkowski znany w internetowym półświatku jako "Rurkowiec" opowiedział swoją historię związaną z aborcją -
Link do wpisu - https://www.facebook.com/dszczotkowski/posts/1467662713433934
Ciekawe czy lewaki będą dalej gwałcić logikę, gdy TK orzeknie wbrew opinii prof. Zolla, który twierdzi, że gdyby za jego kadencji o to zapytano, to TK uchyliłby przepis.
Czy wtedy będą mówić o upolitycznionym TK i PiS jako prawicy.
I
@NieJedynaNaWykopie: i właśnie dlatego, niedługo w Polsce będzie całkowity zakaz aborcji, właśnie ze względu na taką Julkę jak ty która nie rozumie, że nie jest pępkiem świata ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@
@NieJedynaNaWykopie: no właśnie, o to chodzi, bo utrzymywanie, że nienarodzone dziecko nie jest częścią społeczeństwa jest dla mnie stekiem bzdur. Rozumiesz teraz? Ty założyłaś, że osobny organizm rozwijający się w łonie matki jest częścią jej organizmu którym matka dysponuje a ja uważam,
@qluch: Życzysz sobie, by "lewica" (nie wiem, skąd tu lewica) przestała mówić o tym, że zarodek ludzki w fazie blastomeru nie
@Andreth: Nie prawda. Dziecko w łonie matki, jest odrębnym organizmem, który nie jest matką i nie jest ojcem. Ponieważ genetycznie należy do rodzaju ssaków naczelnych z rodziny człowiekowatych, jest człowiekiem. Odrębną jednostką, nowym człowiekiem. Poprzez ten fakt, nasze społeczeństwo i cywilizacja moim zdaniem, powinna mu
@qluch: Podobnie jak większość anti-choice, dokonujesz manipulacji semantycznej (być może nieświadomej) słowem "człowiek". W jednym zdaniu jest to "organizm żywy
@Andreth: Ależ ja