Wpis z mikrobloga

Wychodzi na to że z kraju, którego dość dobrze sobie radził na początku (glownie za sprawą strachu ludzi) staniemy sie jednym z bardziej poturbowanych krajów. Nawet nie chce mi sie spekulować zbytnio, ale cos czuje że za 2 tygodnie beda sie dziać rzeczy o których do tej pory słyszeliśmy wyłącznie z krajów Zachodu.

#koronawirus
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dużo młodych ludzi (30-40 lat) potrzebuje terapii tlenowej i leków.

@systemluster: NIe udawaj. Rzuciles dosyc istotnym stwierdzeniem. Czekam az po przesz to jakimis danymi.

@arysto2011: Czyli boisz się tego, że ludzie w Twoim wieku potrzebują hospitalizacji, a nie tego że Twoi rodzice mogą nie dostać się do szpitala. Po Twoich niektórych postach widać skrajny egoizm, więc to dość zrozumiałe.

Znajoma pracująca w szpitalu mówiła, że przekrój wiekowy ludzi pod tlenem jest dość równo rozłożony i dane
  • Odpowiedz
Znajoma pracująca w szpitalu mówiła, że przekrój wiekowy ludzi pod tlenem jest dość równo rozłożony i dane też na to wskazują:

18-49yo - 28%

@systemluster: 28% w przypadkach hospitalizowanych, a nie w ogóle zachorowań
  • Odpowiedz
@nightfly: wiesz no, jest taka sprawa - my mielismy do wyboru katastroje zdrowotna albo gospodarcza. wybralismy gospodarcza a zdrowotna i tak bedziemy miel. bo nagle chorych nie ubedzie. bedziemy mieli kogo leczyc ale nie bedziemy mieli za co
  • Odpowiedz
Po prostu już będzie miał na to #!$%@? jak mu zginie najbliższą osoba przez opieszałość medyków i całej służby zdrowia.

@Mathas:
opieszałość bo nie umieją wyczarować dodatkowych szpitali, personelu, sprzętu xD
kurczę, gdyby tylko była grupa, która od kilku lat mogła dawać więcej funduszy na służbę zdrowia...
  • Odpowiedz
@systemluster: w Maju 2019 moja żona dzwoniła na pogotowie jak mi jelito pękło a ona była w 8mym miesiacu ciąży i dostala tylko info zebym sobie sam jechal do szpitala.
Kolega na służbie musial grozić prokuraturą dyspozytorowi żeby do nieprzytomnej i nieoddychajacej osoby po kolejnym wezwaniu (wczesniej dzwonili przechodnie) zostala wysłana karetka.

Ten system leżał już dawno, teraz tylko więcej osób to zobaczy.
  • Odpowiedz
@systemluster: Moja mama ma prawie 90 lat, widuje się z bardzo liczną rodziną cały czas od lutego. Jest schorowana jak polski system ubezpieczeń. Póki co ma się bardzo dobrze i nic dodatkowego jej się nie przytrafiło. No dobra, nogę sobie poturbowała, ale nie wpisali jej covida.
  • Odpowiedz
Rząd powinien wprowadzić kolejność dostępu do usług medycznych wg kwoty wpłacanej do systemu. Czyli kto więcej płaci ten ma pierwszeństwo. ZUS polubił by to na pewno
  • Odpowiedz