Wpis z mikrobloga

#programista15k #dotnet #react
Panowie, mam problem i nie wiem jak go rozwiązać, do rzeczy:
Mam sobie aplikacje: MVC Core(3.1) + ReactJS
Mam też hosting współdzielony na którym zainstalowany jest tylko IIS

I teraz: z tego co wiem aby aplikacja napisana w ReactJS zadziałała na produkcji muszę dodać NodeJS(tak aby była niezależna od komponentów na serwerze) po stronie mojej aplikacji MVC Core.

Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Ktoś coś?
  • 19
@nunczako: od samego początku pracuję na takim projekcie...informację:
"muszę dodać NodeJS(tak aby była niezależna od komponentów na serwerze)"
uzyskałem od administratora hostingu, dlatego też się zdziwiłem.

Czyli Twoim zdaniem, wystarczy opublikować aplikację i powinna działać...bez kombinowania z NodeJS itp.
Dzięki za pomoc!
@masaj: tzn możesz to zrobić tak, że te statyczne pliki zaserwuje ci inny serwer. Otwierasz przeglądarkę, ona w skrócie odsyła ci statyczne pliki twojej aplikacji (react,angular,vue,..). Te pliki mogą być zaserwowane z osobnego serwera, innego niż ten gdzie masz logikę. Może to być nawet github pages. Od tego momentu przeglądarka już może odpytywać jakie serwery chce o co chce.
@masaj: czyli masz jakiś konkretny problem, bo na początku tylko napisałeś że nie wiesz jak się do tego zabrać. Wciśnij w przeglądarce F12 i zobacz co konsola wypluwa
@nunczako: jedyny komunikat(F12):
Content Security Policy: Ustawienia strony zablokowały wczytanie zasobu „http://xxx.pl/favicon.ico” („default-src”).

Oraz po stronie Klienta - JSON:
{"StatusCode":500,"Message":"Internal Server Error"

Chyba jest coś nie tak po mojej stronie, ale tylko w momencie wrzucenia kodu na serwer - odpalany lokalnie działa jak należy.
No nic szukam dalej.
@czupek: ja nie potrzebowałem żadnego haka na iis oprócz zainstalowania na serwerze "ASP.NET Core Module v2", chwilę się męczyłem żeby działało windows authentication ale w sumie wystarczyło więcej rzeczy wywalić z kodu niż dodać
@masaj: Wjechały dockery, nginxy, a moja apka to jest teraz odpalana jako lazy loaded featureModule innej, która serwuje contex i menu. Jak to jest zrobione, wykracza poza moją wiedzę, więc nie pomogę.
@masaj: Aby aplikacja Reactowa działała na serwerze nie potrzeba NodeJS, chyba że pragniesz budować projekt Reacta na serwerze. Jeśli zbudujesz sobie apkę lokalnie to wygeneruje ci niezbędne pliki html, css, js które będą pobierane przez klienta i odpalane w jego przeglądarce. Sprawa wygląda inaczej przy apkach server side, ale nie wiem czy ReactJS to wspiera. W każdym bądź razie, możesz w Visual Studio wyklikać wygenerowanie projektu .Net Core z Reactem i
@Brodeon: Dzięki za pomoc, już znalazłem...problem był po „mojej” stronie. W złym miejscu wrzucałem „builda” apki z REACTa.
Zasugerowałem się odpowiedzą administratora hostingu dlatego tez zbłądziłem...rzeczywiście nie trzeba żadnych dodatkowych paczek itp. VS robi wszystko za nas.
W każdym razie dzięki Mirku za chęć pomocy!!!