Wpis z mikrobloga

Siemka. Temat wałkowany chyba na wszystkie sposoby, ale chciałbym znać wasza opinię. Jaka drogę obrać w nauce Javy? Poleci ktoś z doświadczenia jakaś platformę/źródło/metodę nauki tego języka pod kontem testerskim?
#testowanieoprogramowania
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawelwch: @PanKara:
Jak się nauczy javy i ją ogarnie, to jako tester nie będzie mieć problemu z dostaniem pracy w firmie, gdzie się automaty pisze w pythonie ¯\_(ツ)_/¯
Więc uczenie się w tej sytuacji pythona, na siłe, zamiast języka w którym ma realną szansą pracować, byłoby głupotą.
  • Odpowiedz
@PanKara: Czyli jak nie chce zmieniać pracy, to ma się uczyć pythona, żeby potem się uczyć javy? Zupełnie bez sensu.
Mało kto chce zatrudniać na terstera automatyzującego bez doświadczenia komercyjnego. Więc uczenie się pythona (bo jakis random z neta polecił i lubi) i szukać w tym pracy (której za wiele nie ma) zamiast języka znacznie popularniejszego który wykorzysta w pracy świadczyło by tylko o byciu idiotą ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Więc uczenie się pythona (bo jakis random z neta polecił i lubi) i szukać w tym pracy (której za wiele nie ma) zamiast języka znacznie popularniejszego który wykorzysta w pracy świadczyło by tylko o byciu idiotą ¯_(ツ)_/¯

@diarrhoea: chyba nie wiesz co sie na rynku dzieje xD
  • Odpowiedz
@PanKara: Wiem doskonale, szukałem pracy na przełomie roku, jako tester automatyzujący w python + selenium. Na przełomie 3 miesięcy, ofert w tym języku było znacznie, znacznie mniej niż w Javie, JS i C#.

Zaczynałem od Pythona, uważam, że python jest spoko. Ale uczenie się go na siłę, w sytuacji jak możesz w pracy złapać doświadczenie w innym języku... No trzeba by być idiotą, żeby tak zrobić.
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Dzien w dzien dostaje oferty, jedyny przestoj byl w okolicach marca/kwietnia jak wpadla koronka. Python z rok na rok rosnie razem z jsem i java zostaje tylko w wielkich korpo.
  • Odpowiedz
@PanKara: Ok, według moich doświadczeń testowanie w pythonie, w Krakowie prawie nie istnieje. Według wielu osób moda na pythona się już skończyła i zostaje tylko w jakiś rzeczach z uczeniem maszynowym. Czy tak jest? Nie wiem. Ale wiem na pewno, że w mieście, w którym ofert na testera automatyzującego pojawiało się +/- 300 miesięcznie, może 5-6 ofert to był Python.

Nie zgadzam się też z tym, że Java została tylko
  • Odpowiedz
@regos: pod kątem testerskim musisz zrozumieć i opanować obiektowy język programowania. Chyba ze będziesz jeszcze coś robił w JS to warto zrozumieć chodź trochę funkcyjny. Generalnie jak opanujesz umiejętność posługiwania się młotkiem to potem dobór młotka jest kwestią wtórną.
  • Odpowiedz