Wpis z mikrobloga

@Leniwiec1: ING, Santander, Alior - teraz praktycznie każdy bank ma własny "kantor" oferujący dobre kursy, bardzo bliskie kursom międzybankowym. Cinkciarz też dobry wybór, ale więcej pier**olenia - przelej do cinkciarza/wymień/przelej z powrotem.

Twoim problemem nie jest jednak bank tylko ten cały payoneer (koszty wysłania tych USD). Ze względu na te koszty już lepiej by ci było dostawać ten przelew raz na 2 miesiące.

I tutaj własnie sprawdza się #bitcoin i inne
  • Odpowiedz
@bitcoholic: dzięki za opis. Z tego co wiem, to ten cały Payoneer będzie pobierał "tylko" 15$ za przelew USD do mojego konta. Dobrze, bo gdyby było w PLN to całe 2% transakcji O.O. Zobaczymy co z tego wyjdzie - mój bank PKO ma #!$%@? przelicznik, mBank też, ale to nie są dobre banki. Może spróbuję z ING, dzięki!
  • Odpowiedz
@Leniwiec1: to załóż konto w USD aby chociaż uniknąć niekorzystnego przewalutowania. Wtedy dostaniesz bezpośrednio dolary i sobie je już wymienisz w wewnętrznym kantorze banku albo przez cinkciarza. Albo nawet wypłacisz gotówkę i normalnie w kantorze.
  • Odpowiedz
@Leniwiec1: posiadam konto walutowe w dolarach (PKO) - rzecz jasna fimowe i wcale tak to nie wyglada.
Place za przelew po połowie z wysyłającym i wychodzi okolo 3-4$. W PKO dla kont filmowych masz dilera, a nie kantor i kurs jest bardzo zblizony do tego ogolnego
Minus jest taki, ze placisz 15 zl na polskie co miesiac za utrzymanie konta, chyba ze masz srednio przez caly miesiąc masz na polskie ponad
  • Odpowiedz