Wpis z mikrobloga

@sketel: W marcu nikt nie miał takiej wiedzy o wirusie i powikłaniach jaka jest teraz. Państwa nie stać na kolejny lockdown. Jest to dość logiczne.
  • Odpowiedz
Nie był, ale wiedza o wirusie była zbyt mała w tamtym momencie i na wypadek gdyby był groźniejszy mieliśmy lockdown, cała atmosfera w dodatku była podsycona obrazkami z Lombardii i ludzi to mobilizowało. Nie da się tego powtórzyć, mimo, że rozwiązałoby problem wirusa w dużej mierze.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Mt94: Kompletnie nie rozumiem tego gadania, że nikt nie miał wiedzy. Wiedza była, ale nie dla ludzi ogarniętych bezmyslna panika. Przykład Szwecji chociażby. Oni jakoś potrafili nie ulec panice, choć dosłownie cały Zachód na nich naciskał, by ulegli jak wszyscy.

Na pierwszy lockdown też nas nie było stać, a jego drastyczność była absurdem dla każdego myślącego człowieka, choć wśród panikarzy zdobywala poklask.
  • Odpowiedz
@WracamNadRanem: były dane z Chin, było wiadomo jaka jest grupa ryzyka, jak przebiega transmisja, jak wygląda profilaktyka. Nawet na początku marca na stronach sanepidów były wklejane artykuły. Proszę zatem nie kłamać, że nikt wtedy nic nie wiedział, bo ja zwykły malutki człowiek wiedziałem wtedy to co teraz.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Niczyporuk: Dokładnie. Oczywiście powszechne było p---------e, że Chiny kilkukrotnie zaniżają, bo przecież panika jest najważniejsza.

Pamiętam jak w szczycie paniki ludzie robili zakupy na k---a tygodnie i bunkrowali się w domu, a ja se kilka razy dziennie do markeciku a to po bułeczkę a to po jogurcik xD Niemal od samego początku było wiadomo, że to gruba przesada wszystko, ale oczywiście ci co się mylili będą teraz p-------c, że nie
  • Odpowiedz
@Cyderek: ciężko przyznać się do tego, że ludzie spanikowali i gdyby rząd ich nie zamknął to by rząd wywieźli na taczkach. Ludzie byli nakręcani przez media a rząd był niewolnikiem tego strachu, bo te nieudaczniki nie kierują się niczym innym niż sondażami.
  • Odpowiedz
@sketel nie sądzę abyśmy dawali sobie radę, wystarczy spojrzeć co o--------a rząd, jakieś z d--y obostrzenia które i tak c---a dawaja, domino ruszyło, z-----i akcje z pierwszym lockdownem, na drugiego nas nie stać więc zostało tylko patrzeć.
  • Odpowiedz