Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę.

Cała są sytuacja z Koronowirusem i sytuacja w służbie zdrowia jest, lekko mówiąc tragiczna i nieprzemyślana.
Słowem wstępu.
Na samym początku roku wielka panika na świata bo Włochy ledwo dają sobie radę, a z drugiej strony zachwyt nad Chinami że budują szpital w 14 dni.

W Polsce oficjanie, powolutku zakażenia rosły z tygodnia na tydzień - można powiedzieć że książkowo, każdy spodziewał się co będzie na jesień - "druga fala". Po przeczytaniu posta różowego @Czubata, przyszła mi na myśl pewna refleksja:
Skoro każdy widział że będzie jazda w służbie zdrowia, a jednocześnie wiele firmy produkcyjnych miało dużo mniej zamówień w czasie pandemi, to czemu nikt z rządu nie wpadł na pomysł zamówienia z polskich firm, budynków szpitalnych "jednorazowych" i stworzeniu szpitali tylko dla chorych na przedmieściach większych miast? Ja wiem że to kosztuje, ale pogromy wspierające upadające firmy i bezrobotnych też kosztuje.

Jestem ekspertem z internetu i wydaje mi się że takie coś było by całkiem sensowne.

#covid19 #sluzbazdrowia #szpital
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elgrecqo: ja to wiem, ty to wiesz, dużo ludzi wie (albo i niekoniecznie) no ale, kurde. To dużo nie trzeba myśleć, dosłownie minimum chęci. Czasami mam wrażenie że do polityki człowiek jak jest inteligentny/myślącym to się nie nadaje, albo go szybko przy hasłem "młody nie wymyślaj, to nie jest tak jak w filmach"

Szkoda tej polski, ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ziemniak_z_piwnicy: Problemem polskiej ochrony zdrowia nie jest brak szpitali ale brak personelu. Jak by ktoś wymyślił jak szybko i tanio produkować personel medyczny to by zarobił krocie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz