Wpis z mikrobloga

Jest jakieś badanie, ze aby budować mięśnie trzeba jesc minimum 1,5g białka na kg ciała ?
Zastanawia mnie fakt, ze mój brat ma podobny staż na silce do mojego, ale nigdy nie przykładał wagi do białka, kiedy ja je trzymałem wysoko w granicach 2-2,5g/kg. A sylwetkami się nie różnimy, mam może z 1-2kg więcej miecha, ale on jest lepiej dociety. kiedys tez jakiś zagraniczny ciężarowiec mówił, ze trzymanie wysoko białka to wymysl stworzony przez twórców suplementów
#mirkokoksy
  • 3
@MateuszDragonWielkiPL:

Wszystko zależy od jednostki, używanych środków, tego co i ile trenuje.
Dla "normika" lub osoby uprawiającej lekkie treningi siłowe lub atletyczne to 1.5-1.8 kg/mc w okresie masowym i trochę więcej w redukcyjnym
https://www.strongerbyscience.com/athlete-protein-intake/
Im cięższe treningi, używane środki tym może to być +3.0 g kg/mc

Oprócz tego białko ma inne walory - efekt sytości, zwiększona diureza (np. wyostrzenie formy na koniec), efekt termiczny obniżający kaloryczność diety; wpływ nie tylko na
To, że nie przykładał wagi do ilości spożywanego białka nie oznacza, że nie jadł go w granicach 1,5-2g/kg.m.c. Jak sam zauważyłeś masz niewiele więcej tk mięśniowej, a twój brat jest lepiej docięty. Prawdopodobnie po prostu jadł mniej węgli więc ma mniej tk tłuszczowej i stąd lepsza sylwetka.

zagraniczny ciężarowiec mówił, ze trzymanie wysoko białka to wymysl stworzony przez twórców suplementów

@MateuszDragonWielkiPL: xD