Wpis z mikrobloga

@graf_zero: @Xemioza: Czyli dobrze robię olewając te wszystkie dezynfekcje od początku i tylko ograniczając się do częstego mycia rąk. Ale jak to prawda, że po każdej lekcji dezynfekują to niezły debilizm. Inna sprawa czy w naszych szkołach w końcu dostępne jest mydło bo w moich czasach to zdarzało się sporadycznie.
  • Odpowiedz
Czyli dobrze robię olewając te wszystkie dezynfekcje od początku i tylko ograniczając się do częstego mycia rąk.

@Pieniek1991: Oczywiście. Jest to nawet rekomendowane rozwiązanie, LEPSZE od alkoholu.
A i tak nie dłonie, a kontakt z zarażonym się liczy.
  • Odpowiedz
  • 6
@Morritz Kolejny przykład, gdzie nadgorliwość wywołuje efekt dokładnie odwrotny od oczekiwanego. Przez popękane ręce dużo łatwiej się zarazić.
  • Odpowiedz
@Morritz: no i racja, ja nie używam tych płynów od kwietnia kiedy po użyciu jakiegoś wynalazku w lewiatanie piekły mnie dłonie przez 3 dni, mimo nawilżania, a nie mam wrażliwej skóry ( ͡° ʖ̯ ͡°)
gdybym miał co 45 minut dezynfekować ręce to bym chyba zwariował
  • Odpowiedz
@Morritz: w ogóle ludziom o--------a na punkcie tego dezynfekowania i nie rozumieją co i po co robią. Mydło rozwala każdego wirusa z lipidową otoczką, tak samo jak bakterie. Mimo to niemal w każdej restauracji, czy innym publicznym klopie, maszyny do dezynfekcji są ustawione zaraz przy dozownikach z mydłem xD
  • Odpowiedz
Czyli dobrze robię olewając te wszystkie dezynfekcje od początku i tylko ograniczając się do częstego mycia rąk.

@Pieniek1991: Nie. Zgadza się że powinieneś stawiać przede wszystkim na mycie, szczególnie tam gdzie masz możliwość (w domu, w pracy, powinny tak robić dzieci w szkole), ale w wielu miejscach publicznych warto jednak zdezynfekować ręce czy użyć rękawiczek najlepiej jednorazowych, bo to co robią niektórzy, czyli używanie non stop tych samych i chowanie
  • Odpowiedz
@Morritz zgadzam się z panią poseł, że mycie by wystarczyło, ale wyobraźcie sobie, że na każdej przerwie cała szkoła wbija do tych 4 kibli i myje ręce przez 20 sekund. Nawet wykorzystując zlewy w klasach by to długo zajęło
  • Odpowiedz
@HetmanPolnyKoronny Ja nie używam rękawiczek wcale, jak ochroniarz pilnował to używałem tych samych co chodziłem po dworzu xD a dezynfekcji nie stosuje również wcale gdy ochroniarz pilnował to udawałem że psikam na rękawiczki a leciało na podłogę, na płyny dezynfekcyjne, maseczki i rękawiczki wydałem równe 0 zł. Od zawsze stosuje zwykle mycie rąk mydłem i to wystarcza.
  • Odpowiedz