Czy moja pizza na kolację może plusa? (。◕‿‿◕。) Caputo Pizzeria, 4h TO blok, 14h TK blok, 1h TO blok -> kulkowanie -> 20h TK, 3h TO.
Ostatnio pokochałem prostotę, więc króluje Margherita. Sos to Mutti Passata (prosto z butelki, nic nie redukowałem) i Mozzarella di Bufala. Wypiek w F1, czas około 90s.
Za miesiąc wyjazd do Neapolu, mam nadzieję, że uda mi się podpatrzeć coś tam na kuchni.
@Kalypsoo: 59%, nie lubię na tej mące mieć więcej niż 60%, ale nie mówię, że się nie da tylko staram się już powoli coś robić zgodnie z certyfikatem AVPN.
@Kalypsoo: ręcznie. Z pirometrem, jak ciasto osiągało 24 stopnie to chowałem do lodówki. Zaczynałem z lodowatą wodą z zamrażalnika. Chyba 3 razy wsadzałem do lodówki, gdzie są 4 stopnie.
@GastroAndrzej: widzę kolega ekspert więc podpytam ( ͡°͜ʖ͡°) Ciasto zrobione dziś o 15, planuje piec jutro około 15-17. Obecnie blok leży w TO, koło 21 planowo trafi do lodówki. Lepiej przed lodówką zrobić kulki i wyciągnąć na 5-6 godzin przed wypiekiem do TO, czy cały blok do lodówki, wyciągnąć na te kilka godzin przed pieczeniem, zrobić kulki i już do końca zostawić w TO?
@Kroos123: ogólnie kwestia robienia kulek to indywidualna sprawa. Ja trzymam w bloku do momentu aż mi się miejsce w lodówce zrobi i żona nie marudzi :D Bo w pojemnikach jednak więcej miejsca kulki zajmują. Ale jak mam możliwość to robię kulki po wyciągnięciu bloku z TK (tak po godzince żeby nie było zimne), a potem część kulek zostawiam do jedzenia i leżą po 3-5h w TO, a część do lodówki w
@Rain_: TO to temperatura otoczenia, TK to temperatura kontrolowana czyli najczęściej lodówka, w której mam 4 stopnie. Miałbym 6 gdyby mi żona jej nie otwierała co chwilę ( ͡°͜ʖ͡°)
@TenAnonToKlopoty: Tak, Biscotto. Rzadko spotykam żeby ktoś F1 modował. Mylisz chyba z tymi małymi piekarnikami w okrągłym kształcie. Ja mam Effeuno 134h.
Caputo Pizzeria, 4h TO blok, 14h TK blok, 1h TO blok -> kulkowanie -> 20h TK, 3h TO.
Ostatnio pokochałem prostotę, więc króluje Margherita.
Sos to Mutti Passata (prosto z butelki, nic nie redukowałem) i Mozzarella di Bufala.
Wypiek w F1, czas około 90s.
Za miesiąc wyjazd do Neapolu, mam nadzieję, że uda mi się podpatrzeć coś tam na kuchni.
#pizza #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
Na perforowanej trzeba mieć naprawdę czasami skilla jak pracuje się z mega dojrzałym ciastem.
Ale jak mam możliwość to robię kulki po wyciągnięciu bloku z TK (tak po godzince żeby nie było zimne), a potem część kulek zostawiam do jedzenia i leżą po 3-5h w TO, a część do lodówki w
Ja mam Effeuno 134h.