Pod moim ostatnim wpisem w którym zjechałem #php pojawiło się pełno osób, które twierdziły, że to jest super język a ja jestem pewnie kiepskim programistą i w ogóle to każdy język ma tyle samo wad i zalet co każdy inny. Szczerze mówiąc jestem przekonany, że tylko osoby które nie mają z niczym innym porównania mogą twierdzić, że PHP to dobry język. Ale kto wie, może mimo tego, że programuje w m.in. PHP od 10 lat to jednak sie mylę dlatego mam do was pytanie.
Powiedzmy, że chce zrobić stronę WWW i zastanawiam się nad backendem w Go i PHP. Czy możecie mi podać dobry argument za wyborem PHP zamiast Go (inny niż tani programiści z Indii)?
dokładnie i na serio, jeżeli chodzi o stronkę www i klienta, który płaci grosze za wsparcie, dostaje szybki fix w dosłownie 5 minut, nawet na linii gdzie zgłasza błąd. Potem to trzeba tylko zsynchronizować z gitem i koszty są minimalne. to samo z kosztem serwera. W przypadku języków kompilowanych to jakieś pół godziny, redeploy, nidostępność seriwsu. Klient i tak zgłosi poprawki i wszystko od nowa. Przy niskich wymaganiach to jest obcięcie kosztów.
@cypo: Jasne, zgodzę się z tym, że zaletami PHP są tani programiści, niski próg wejścia i możliwość szybkiego deplou Wordpressa.
Choć troszkę nie zgodzę się z tym długim czasem deployu w językach kompilowanych bo na serwer wysyłasz gotową binarkę więc trwa to tyle co podmiana pliku (btw: kompilator Go jest absurdalnie szybki). A w praktyce to i tak w obu rozwiązaniach dziś aktualizaujesz poprostu kontener na serwerze.
@Patuptap: nawet bez mierzenia czasu, to na oko - klienta trzeba by było zagadać na czas gdy się kompiluje, wgrywa na serwer vs edycja w vim przez ssh. Zwłaszcza jak prototypujesz na żywo rozwiązanie. No i musisz mieć wszystkie projekty ściągnięte u siebie na pc, bo tak dochodzi jeszcze klon z repo, odpalenie ide To jest przykład dobierania technologii do potrzeb. Co innego entuzjaści php, którzy pisali by w tym wszystko
@poh: Nie wiem czy do końca ja robię gównoburzę bo napisałem swoje przemyślenia do których można było odnieść się normalnie i merytorycznie. Tymczasem dostałem pełno personalnych przytyków a gdy pytam a konkrety, to zapada milczenie jak w tym i tamtym wątku.
I tak, pewnie. Każdy pisze w tym czym umie I jak umie ale jak np. ktoś maluje tanimi farbami za 10zł to nie #!$%@? się, gdy inni ludzie wytykają wady
Z całym szacunkiem, ale wydaje mi się, że takie pytanie może trochę świadczyć o małej dojrzałości informatycznej, bo zabrzmiało dość dziecinnie, wprost jak z forum elektrody od użytkownika z jednym postem.
Co to dla Ciebie znaczy "zrobić stronę WWW" ? Zabrzmiało to w stylu, chce sobie wyremontować pokój? Ile będzie to kosztowało i trwało?
Wyobraź sobie, że jesteś właścicielem software house i masz do dyspozycji sześciu programistów. Trzech wymiata w PHP, zna Lavarela, Symfony i Zenda, pozostali wymiatają w Go i znają Revel.
@Serghio: Też pisałem o tym wyżej i się zgadzam ale tani programiści PHP to jest zaleta a raczej nie samego języka. Całą drama zaczęła się od tego, że wkurzyła mnie powolność i zasobożerność języka. Pisałem z własnej perspektywy a nie software house'a.
@Patuptap: Moim zdaniem to jest problem typu - jakiego narzędzia urządzenia użyć, aby przeciąć drzewo, przy budowaniu budy dla psa?
Można kupić przecinarkę z Lidla, która będzie kosztować 300 zł, która spełni swoje przeznaczenie w 100%, nawet dość sprawnie, ale w między czasie pojawi Ci się problem z wtyczką do gniazdka, bo przejściówka nie działa, bo masz polską, a jesteś w UK.
Do tego samego zadania można też przyjechać specjalistycznym samochodem
Powiedzmy, że chce zrobić stronę WWW i zastanawiam się nad backendem w Go i PHP. Czy możecie mi podać dobry argument za wyborem PHP zamiast Go (inny niż tani programiści z Indii)?
#programowanie
Choć troszkę nie zgodzę się z tym długim czasem deployu w językach kompilowanych bo na serwer wysyłasz gotową binarkę więc trwa to tyle co podmiana pliku (btw: kompilator Go jest absurdalnie szybki). A w praktyce to i tak w obu rozwiązaniach dziś aktualizaujesz poprostu kontener na serwerze.
To jest przykład dobierania technologii do potrzeb. Co innego entuzjaści php, którzy pisali by w tym wszystko
I tak, pewnie. Każdy pisze w tym czym umie I jak umie ale jak np. ktoś maluje tanimi farbami za 10zł to nie #!$%@? się, gdy inni ludzie wytykają wady
Z całym szacunkiem, ale wydaje mi się, że takie pytanie może trochę świadczyć o małej dojrzałości informatycznej, bo zabrzmiało dość dziecinnie, wprost jak z forum elektrody od użytkownika z jednym postem.
Co to dla Ciebie znaczy "zrobić stronę WWW" ? Zabrzmiało to w stylu, chce sobie wyremontować pokój? Ile będzie to kosztowało i trwało?
- No,
@Serghio: Też pisałem o tym wyżej i się zgadzam ale tani programiści PHP to jest zaleta a raczej nie samego języka. Całą drama zaczęła się od tego, że wkurzyła mnie powolność i zasobożerność języka. Pisałem z własnej perspektywy a nie software house'a.
Można kupić przecinarkę z Lidla, która będzie kosztować 300 zł, która spełni swoje przeznaczenie w 100%, nawet dość sprawnie, ale w między czasie pojawi Ci się problem z wtyczką do gniazdka, bo przejściówka nie działa, bo masz polską, a jesteś w UK.
Do tego samego zadania można też przyjechać specjalistycznym samochodem
xD