Wpis z mikrobloga

Jak mam patrzeć pozytywnie na świat, ze świadomością, że razem w czasie pierwszej i drugiej wojny światowej życie straciło
pewnie jakieś 100 milionów ludzi, że sam komunizm w 20 wieku w chinach i ZZSR również przyczynił się do śmierci kolejnych 100 milionów?
Jak patrzeć również pozytywnie na świat gdy życie to jakaś #!$%@? walka o przetrwanie, zaspokajania najbardziej prymitywnych potrzeb ludzkich i instynktów, gdzie 90% ludzkości patrzy tylko na siebie i ma w dupie innych, gdzie na całym świecie codziennie ludzie dokonują milionów gwałtów, morderstw, kradzieży pobić i wszelkiego innego zła w stosunku do drugiego człowieka.

Ludzie bez depresji patrzą na świat przez różowego okulary, nie wierzę, że widząc wszędzie wokół zło, cierpienie, śmierć, wypadki i wszystko inne, można tak sobie żyć bez depresji.

#depresja #antynatalizm #nihilizm
  • 12
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@JackMarston2: W mojej najgłębszej depresji pocieszała mnie myśl, że życie jest krótkie i moje cierpienie i tak zakończy śmierć, mimo to nigdy nie rozważałam poważnie samobójstwa. Nie wiesz ile czasu Ci zostało i nie rozważaj cierpienia któremu nie jesteś w stanie zapobiegać, myśl komu możesz pomóc w swoim lokalnym środowisku, a nie tak globalnie.