Wpis z mikrobloga

Kolega @Agemaker jakiś czas temu pochwalił się swoją udaną reanimacją to i ja się dzisiaj pochwale-zatrzymanie krążenia w miejscu publicznym, około 2 minuty dojazdu (byliśmy akurat w drodze powrotnej do bazy). Nikt ze świadków niestety nie podjął się resuscytacji. Z naszej strony 3 pętle RKO, 1 defibrylacja, powrót krążenia i oddechu własnego, w EKG zawał ściany dolnej i prawej komory, transport na hemodynamikę. Pijemy kompot za zdrowie pacjenta!
#ratownictwo #chwalesie
ratollo - Kolega @Agemaker jakiś czas temu pochwalił się swoją udaną reanimacją to i ...

źródło: comment_16002447323xAjyFwv3LvfZkR8RHYQxZ.jpg

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ratollo piję poranną kawę za Wasze zdrowie, dobra robota! ( ͡º ͜ʖ͡º)

Przy okazji do czytających ten wpis: NIE BÓJCIE SIE PODEJMOWAĆ RESUSCYTACJI !!! Nie zawsze pacjent będzie miał tyle szczęścia, że ZRM będzie akurat tuż obok.
  • Odpowiedz
@Gargris: niestety nie mam. Ale nic specjalnego, klasyk z 3-3,5mm uniesieniami w II, III, aVF i podobnymi w V3R i V4R :) Zatrzymany w VF, druga pętla PEA 25-30/s, potem ROSC, w EKG RZM ~~100/s z blokiem p-k I i wspomnianymi zmianami
  • Odpowiedz
@Gargris: Pamiętam jak pojechaliśmy do NZK na izbe do szpitala psychiatrycznego, pani doktór reanimowała gościa z użyciem AED. Od wejścia krzyczała, ze pacjent ma asystolie :)

• Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ratollo: O to to! Najlepsze sytuacje to masz z pacjentami, którzy ledwo co przyszli, mają pobrane badania i już chcą iść do domu bo nie będą czekać godziny na wyniki xD
  • Odpowiedz
@tellet: Bardzo elegancki 65 letni Pan w garniturze. Tym bardziej dziwi fakt, że nikt nie podjął RKO- mogli chociaż rozebrać marynarkę, koszulę... zawsze to paręnaście sekund "dobierania" się do klaty mniej dla ratoli.
  • Odpowiedz
@ratollo: Dużo osób niestety nie wie jak się zabrać za resuscytacje i boją się, że zrobią krzywdę. Pamiętam jak na kursie pierwszej pomocy jedna laska mówiła, że nie robi masażu serca, bo boi się, że połamie komuś żebra.
  • Odpowiedz
@josedra52: jest to generalnie nie najgorzej rokujący pacjent- RKO podjęte stosunkowo szybko, zatrzymany w rytmie serca nadającym się do defibrylacji(to dobrze), po reanimacji od razu odzyskał swój własny oddech (co raczej zdarza się rzadko), źrenice po akcji miał reaktywne co też daje nadzieję na małe/brak ubytków neurologicznych, do tego mechanizm który doprowadził do zatrzymania krążenia to zawał który można zacząć leczyć już na miejscu zdarzenia (co oczywiście zrobiliśmy) a docelowo
  • Odpowiedz
@ratollo: kardiomipatia rozstrzeniowa z wadą zastawki mitralnej. Z wadą bujam się od dziecka. Teraz 32lvl, czeka mnie druga wymiana juz na plastikową ale póki jeszcze jest ok lekarz mnie nie kieruje na zabieg bo korona itd. Mam 43%EF. Tankowalam auto. Pozniej obudzilam sie w szpitalu. Obok mnie tankowal strazak OSP ktory wracal z przypominajacego kursu PPM. Szczescie w nieszczesciu
  • Odpowiedz
@josedra52 wszystko zależy ile czasu minęło od zatrzymania krążenia do rozpoczęcia resuscytacji, jeśli mniej niż 5 minut to jest szansa na pełną sprawność neurologiczną, jeśli więcej to niestety im dłużej tym gorsze rokowania
  • Odpowiedz
@ratollo: plus taki że na stacji czasem panie od tamtego czasu postawią darmową kawę xD a strazak okazal sie takze klientem mojego meza, skojarzyl samochod wiec jak PR się mną zajeło to go poinformował. Ten znów ma darmową zmiane opon xD
Tak się żyje na tej wsi
  • Odpowiedz
@Znowu-sie-nie-chce takie coś szanuję, kiedyś z tatą jakoś w okolicy Bożego Narodzenia udzieliśmy pomocy chłopu bo wpakował się do rowu busem, okazało się potem, że chłop zna się z moją babcią i dzięki temu znalazł mojego tatę i od tamtej pory co roku w okolicy świąt przywozi nam świeżutkie ryby tak w podziękowaniu :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ratollo: Warto nosić przy sobie foliową maseczkę do RKO? Spotkałem się z opinią ratownika motoambulansu, który prowadzi kanał na YT pod nazwą BORKOŚ jakoby maseczka miała być "niebezpieczna biologicznie"
  • Odpowiedz