Wpis z mikrobloga

Hej, Mirki.
Elon Musk mówi że w 2022 chce wysyłać loty cargo na Marsa dla przyszłych kolonistów. Ale tak właściwie to co on chce wysłać? I nie chodzi o ogólniki. Tylko co konkretnie. Są już jakieś projekty tych „urządzeń”/„pomieszczeń mieszkalnych” albo prototypy?

Zakładając że lot odbyłby się w połowie 2022 to zostało około 1,5 roku. Względnie mało jak na zaprojektowanie i zbudowanie pomieszczeń i infrastruktury dla marsajńskich pionierów.
#spacex #mars #elonmusk
  • 9
@Gertrudamus: Musk ma za cel teraz zrobić system transportu. A co będzie transportowane dokładnie to się później ustali - albo firmy i uczelnie dadzą z tym radę i przygotują rzeczy (tu nie trzeba kombinować jednego łazika za 4mld$, wystarczy 100 różnych tanich projektów i wszystkie wysłać. 90% nie będzie działać to w następnym okienku sobie poleci następna wersja. A jak inni sobie nie dadzą to Musk się zdenerwuje i SpaceX sam
Ale tak właściwie to co on chce wysłać?

@Gertrudamus: Na logikę wypadałoby zacząć od przetestowania systemu rozkładania paneli słonecznych, ponieważ bez energii i tak żaden sprzęt nie ma sensu (SpaceX nie planuje wysyłać reaktorów RTG) – podejrzewam, że to będzie priorytet na początek.

Są już jakieś projekty tych „urządzeń”/„pomieszczeń mieszkalnych” albo prototypy?

Osobiście słyszałem póki co o dwóch "projektach":

1. podczas jednej z konferencji Elon tłumaczył, jak to ma pomysł na
@abraca
@Gertrudamus

Odpowiadając na twoje pytanie myślę że będą to:

-Te jego krety do kopania tuneli z Boring Company., będzie można pewnie w takich tunelach bezpiecznie mieszkać, pracować, tworzyć linie kolejowe itp.

- pojazdy elektryczne oraz na metan. Pewnie zmodernizowany cybertruck, Teslę ( obowiazkowo) oraz wszelkiego rodzaju zmodernizowane do autonomicznej pracy maszyny budowlane które już teraz istnieją i pracują na budowach, kopalniach itp. ponieważ przez lata pracy na ziemi nie wymyślą nic
@texas-holdem cholera jak mogłem zapomnieć o energii, moja kolonia by padła ;)

Cholera mi się wydaje że panele są ok w kosmosie ale na Marsie mogą nie wystarczyć. O ile by uprościł robotę taki reaktor jak na łodziach podwodnych zamiast setek tysięcy metrów kwadratowych paneli.
Cholera mi się wydaje że panele są ok w kosmosie ale na Marsie mogą nie wystarczyć.

@groznaglizda303: Zubrin zgłosił Muskowi tę samą wątpliwość i został uspokojony, że po prostu powierzchnia paneli będzie bardzo duża.

O ile by uprościł robotę taki reaktor jak na łodziach podwodnych zamiast setek tysięcy metrów kwadratowych paneli.

Po pierwsze, reaktora jak na okręcie to nie ma nawet opcji wysłać, zbyt skomplikowany sprzęt i nikt nie chce Czarnobyla