Wpis z mikrobloga

Cześć Mirabelki i Mireczki, mam takie pytanie do znawców tematu uprawy/hodowli roślinek w domu. Zajarałem się ostatnio kiełkowaniem cytrusów i różnych roślin jak np awokado. Ładnie mi wszystko kiełkuje tylko pojawiają się dwa problemy: nadchodząca zima oraz mieszkanie na stronę wschodnią ;/ Słońca do mieszkania wpada mi mało w lecie tak od 6 rano do 15 w zimie znacznie gorzej, zasadniczo mi to nie przeszkadza - przyjemnie chłodno w lecie itd ale od niedawna zajmuje sie tymi roślinkami. Kilka już mi zdechło. I tu pytanie do Was: czy mogę doświetlić rośliny po kilka h dziennie lampami takimi z allegro np? Czy to coś pomoże? Może macie jakieś rady dla mnie? Jakiego rodzaju egzotyczne rosliny mogą u mnie przeżyć.

#ogrodnictwo #rosliny #ogrod
  • 12
@srutownik: awokado bez problemu ci przezimuje. Jak chcesz serio bawić się w doświetlanie to musiałbyś znaleść lampy, które emitują fale ze spektrum pochłaniania przez Chlorofil a i chlorofil b. Te lampeczki z allegro zazwyczaj nie spełnianą swojej roli. Jeśli masz upierdliwych sąsiadów, to możesz mieć wizytę dzielnicowego. Gdybyśmy opuścili kwestię finansową to polecam Grow Boxy. Ja osobiście mam od 4 lat cytryny, awokado, mango i jedynym problemem są non stop przędziorki
@almex: pytanie czy te doświetlenia są niezbędne. Myślałem żeby te lampy były tylko takim dodatkiem na czas zimowy. Lampy LED nic a nic nie pomogą? Próbowałeś może z liczi albo z innymi ciekawymi roślinami jak palmy z daktyli?
@srutownik: to są rośliny światło i ciepłolubne. Możesz nie doświetlać, ale nie będzie efektu, za to będzie słaby wzrost i opadanie liści. Mam różne roślinki, mango, awokado, pitaje, marakuje, ananasy, tamarillo, daktyle i część z nich nawet nie pomaga stanie na oknie południowym, czy południowo-zachodnim.
Tamarillo największy wzrost miało w gruncie, awokado w gruncie nabrało kolorów. Szkodniki to też problem i według mnie powinieneś zrezygnować z roślin, które ci będą padać.
@Qullion: A tak amatorsko popróbować wyhodować coś z tych owoców co je na codzień jem. Cytrusy, awokado, mango, może jakiś daktyl. Nie liczę na spektakularne wzrosty ale nie chciałbym żeby mi popadało. Spróbować i tak spróbuje ale chce zobić wszystko zeby wyszło jak najlepiej.
@srutownik: nie stosuję lamp i taki mój znajomy też nie więc ci nie pomogę, ale jak zauważył mirek wyżej coś co ma podobne spektrum do lamp z growboxa.
Najłatwiejsza w uprawie jest marakuja, ale jak pisałem potrzebuje światła i ciepła. Będzie wolniej rosła, ale nie padnie mimo wszystko. Ananas jak go ukorzenisz to będzie rósł, te w domu trzymane źle znoszą pełne słońce.
Daktyle mam od wiosny, więc nie powiem ci
@srutownik: a i jeszcze jedna kwestia, jakbyś coś siał w zimie to nasiona mogą ci nie wykiełkować aż do wiosny mimo, że masz ciepło, guawy leżały w ziemi 5 miesięcy. Tak więc naświetlanie może być pomocne by coś w ogóle zaczęło rosnąć.
@srutownik: Nie kupuj lamp, zamiast tego kup rosliny odpowiednie do warunkow jakie posiadasz.
U mnie na wschodnich oknach z powodzeniem rosna:
Zamioculcas;
Aloes, bardzo pozyteczna roslinka;
Sansevieria;
Epipremnum, jest tego cala masa od jednolicie zielonych do jasno wybariowionych jak np. Epipremnum Aureum N’Joy albo Marble Queen;
Skrzydlokwiat, pol metra/metr od okna inaczej liscie zaczna sie wybarwiac;
Peperomia, moj ulubieniec, jest ich ponad 1500 kazda inna, nic tylko kolekcjonowac ʕ
Pobierz Woofinka - @srutownik: Nie kupuj lamp, zamiast tego kup rosliny odpowiednie do warunk...
źródło: comment_1599434009y2eeER6Cx7thvg7F4HJsNm.jpg