Wpis z mikrobloga

Pałac Króla Kahuki

rzedstawiam Wam mój nowy projekt (zdecydowanie trudniejszy niż fort). Weźcie proszę pod uwagę, że jeszcze być może coś zmienię w nim. Zdjęcia też nie są idealne. Nie projektowałem tym razem całości, budowałem z głowy.

Idea:
Cały pomysł narodził się gdy przeglądając kolekcje klocków natrafiłem na dwa czerwone canoo i kilka palmowych liści. Przypomniałem sobie że jak byłem dzieckiem marzyłem o canoe z tubylcami. A co jest jeszcze lepszego niż canoe?
Pałac w kształcie obelisku tubylców wykuty w skale. Stwierdziłem, że Islanderzy to potężna starodawna cywilizacja, która potrafi pieknie rzeźbić w skale. Posiada własny styl architektowniczny i bardzo ceni sobie złoto. Drewno jest również bardzo kosztownym materiałem. Aby lepiej odwzorować kształt bożka użyłem techniki SNOT. Dodatkowo ogniska w miejscu oczu świecą. Wykorzystałem do tego zestaw lego power functions. Tym razem stwierdziłem, że wykorzystam tylko i wyłacznie klocki, które posiadam w swojej kolekcji.

O projekcie:
Stworzyłem pałac króla Kahuki wyrzeźbiony w skale na kształt bożka którego czczą. Pałac znajduje się na małej wyspie. Pałac jest bogato zdobiony przez płaskorzeźby na froncie. W miejscu oczu znajdują się ogniska płonące przez całą dobę. W kilku miejscach pojawiają się złote elementy podkreślające bogactwo tej starożytnej cywilizacji. Całość jest zarośnieta roślinnością. Ze skały z której został wyrzeźbiony pałac wypływa strumień. Aby lepiej odwzorować kształt na skale zostały wybudowane dodatkowe wieżyczki z kamienia i drewna. Ciekawym akcentem są tarcze i dzidy umieszczone w kilku miejscach. Pełnią one rolę wizualną a w razie potrzeby mogą być wykorzystywane przez obrońców. Do odwzorowania skał użyłem szarości w kilku odcieniach. Dodatkowo widoczne są brązy drewnianych elementów i czarne elementy kontrukcyjne wieżyczek.

Model zawiera:
- sala tronowa króla Kahuki z bogato zdobionym tronem.
- ukryty skarbiec w jaskini. Na ścianach jaskini znajdują się klejnoty i żyły złota. Dodatkowo w skarbcu trzymana jest rzeźba bożka wyciągana i przenoszona na ołtarz w czasię ważnych uroczystości.
- mała przystań, wykorzystywania do przywożenia zapasów
- zamykana brama z kołowrotem wewnątrz pałacu
- więzienie w wieży skalnej, gdzie przetrzymywani są wrogowie
- wisząca klatka dla największych złoczyńców
- wieżyczki obronne z magazynami broni, łuków i dzid.
- zdobiony ołtarz z mała złotą statuetką
- palenisko do przygotowywania posiłków

#lego
l_lucky - Pałac Króla Kahuki

rzedstawiam Wam mój nowy projekt (zdecydowanie trudni...

źródło: comment_1599214766yDw8PbtkiOHx0mV97A0zVR.jpg

Pobierz
  • 19
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nickznaleziony: kupowałem kolekcje na aukcjach allegro. Czasem można było kupić za dobre ceny spore ilości klocków. Jeśli brakuje mi jakich specjalnych lub ludzików to bricklink :)