Wpis z mikrobloga

@bazinga-row: właśnie widzę, totalnie nie jest to user friendly.

Założyłem konto w office 365, odpaliłem teamsa, założyłem zespół i teraz chcę dodać członków, ale mam okno jak pokazał @thority: no i teraz jak mam mieć tutaj uczniów albo nauczycieli? Jak wpisuję maila np. swojego prywatnego to nie mogę się dodać do tej grupy. Tak samo nie mogę się dodać jako gość. Więc jak dodać mam nauczycieli lub uczniów,
  • Odpowiedz
@kosti9191: u mnie w firmie wyłączyli np. dodawanie ludzi spoza organizacji. trzeba to włączać w Office 365 admin, pewnie też to masz. Działało to w miarę sprawnie wg mnie.
  • Odpowiedz
@kosti9191: Po prostu wiem z doświadczenia, że więcej się z tym namęczysz niż to warte. Na teamsach zobaczysz 9 osób max na zoom do 30. Jest proste w obsłudze i działa. Ale jak chcesz się z tym użerać to spoko.
  • Odpowiedz
@thority: nie no odpuszczam. Włączyłem opcję gości. Sam dodać użytkownika jako gość nadal nie mogę. Wyskakuje tylko info, że nie znaleziono użytkownika, ale nie dodaje możliwości dołączenia go jako gość.

Generuję link do zaproszenia, wbijam, loguję się kontem microsoft i wywala błąd:

AADSTS50020: User account 'xxxxxxx' from identity provider 'live.com' does not exist in tenant 'xxxxxxxxxx' and cannot access the application '5e3ce6c0-2b1f-4285-8d4b-75ee78787346'(Microsoft Teams Web Client) in that tenant. The account
  • Odpowiedz
@kosti9191: to wlasnie chyba nie bylo takie proste.
4 levele autoryzowania dostepu gościa były ( ͡° ͜ʖ ͡°) minimum musiało być na poziomie Azure Active Directory, dopiero potem schodziło sie niżej. Włączałeś tam coś też?

Chyba to nas tu interesuje

The settings for invitations apply at the tenant level and control the guest experience at the directory, tenant, and application level. To configure these settings in the Azure portal, go to
thority - @kosti9191: to wlasnie chyba nie bylo takie proste.
4 levele autoryzowania...

źródło: comment_1599082567bdW8KVxbFujSc8Ezy1rTX0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@kosti9191: Witamy w Microsofcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W sumie spróbuj to 2 kroki
Najpierw Azure AD-> Users > User settings
Wyedytuj tam jak chcesz tych zewnętrznych
Potem Teams Admin Center-> Org-wide settings > Guest access-> Allow guest access in Microsoft Teams na "On"

Może zadziała ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@thority: nie ma nikogo w organizacji, dopiero co stworzyłem konto i chcę dodawać ludzi, o to mi chodzi cały czas. Nie chcę to robić ręcznie tylko by każdy sam się dodał jak najprostszą metodą.
  • Odpowiedz
@kosti9191: Moment, to dla szkoły robisz? Musisz stworzyć użytkowników dla uczniów i nauczycieli - to się da ogarnąć i jest mnóstwo opcji. O365 dla Edu jest świetne, tylko trzeba trochę czasu spędzić aby to ogarnąć. Licencje A1 to poczta, OneDrive, Sharepoint Teamsy itp. - i działa. A1 jest darmowe, a jak szkoła się kwalifikuje to możesz dostać nawet A1 plus czyli do tego pakiet Office za darmo ;-)
  • Odpowiedz
@Koliat: tak dla edukacji czyli dla szkoły. Muszę wszystkich użytkowników stworzyć ręcznie? Nie mogą się sami "dopisać"? Przecież to jest przemozolna robota.
  • Odpowiedz