Wpis z mikrobloga

Rada Krajowa Lewicy Razem stanowczo sprzeciwia się przyjętemu przez Konferencję Episkopatu Polski stanowisku w kwestii osób LGBT+. Stanowisko KEP pełne jest kłamstw, które są nie tylko niezgodne z wiedzą medyczną i psychologiczną, ale przede wszystkim szkodliwe i krzywdzące.

Dokument KEP jest walką z wyobrażonym wrogiem. Biskupi używają tych samych pojęć, co organizacje skrajnie prawicowe i neofaszystowskie: “ideologia LGBT” i “ideologia gender”. W związku z tym przypominamy, że LGBT to nic innego, jak określenie lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych, natomiast gender to społeczno-kulturowy wymiar płci. Żadna z tych kategorii nie wiąże się z przypisywaną im przez hierarchów katolickich rzekomą „seksualizacją dzieci”, których oburzenie jest tym bardziej sztuczne, że faktyczne przypadki nadużyć seksualnych przez duchownych są skrzętnie przez episkopat ukrywane.

Za szczególnie niebezpieczny odbieramy zawarty w dokumencie postulat tworzenia „poradni (również z pomocą̨ Kościoła, czy też przy jego strukturach) służących pomocą̨ osobom pragnącym odzyskać zdrowie seksualne i naturalną orientację płciową”. Fragment ten oznacza faktycznie postulat prowadzenia tzw. terapii konwersyjnych, czyli sprzecznych z etyką praktyk pseudomedycznych rzekomo “leczących z homoseksualności”. W 2018 r. Parlament Europejski potępił praktyki tzw. terapii konwersyjnej i wezwał państwa członkowskie UE do ich zdelegalizowania. Podobny apel do Polski wystosowała ONZ, która wskazuje, że pseudoterapie konwersyjne łamią przepisy o zakazie tortur.

Stanowisko KEP uderza w prawa reprodukcyjne obywatelek i obywateli. Autorzy dokumentu chcą m.in., aby edukacja seksualna w szkołach podporządkowana była ideologii Kościoła katolickiego. Podważają chociażby potrzebę nauczania o metodach antykoncepcji.

Pomimo deklarowanego przez KEP szacunku wobec osób LGBT+, dokument ten jest poniżający i piętnujący tę społeczność. Traktuje orientacje inne niż heteroseksualna jako zaburzenie, co jest sprzeczne z wiedzą naukową. Podobnie podchodzi do wszystkich osób niewpisujących się w model rodziny wyznaczony przez ideologię Kościoła katolickiego (np. osoby po rozwodach czy stosujące antykoncepcję).

Dokument KEP jest kolejnym przejawem chęci dalszej klerykalizacji państwa i nachalnego wtrącania się hierarchów Kościoła katolickiego do polskiej polityki. Jest też wyrazem obsesji tej instytucji na temat ludzkiej seksualności – obsesji, która nie rozwiązuje żadnego problemu dotyczącego relacji międzyludzkich, a powoduje duże szkody społeczne.

Ubolewamy, że równie dużo uwagi dostojnicy kościelni nie poświęcają problemowi pedofilii wśród duchownych. Dziwnym trafem, tym głośniej zdają się krzyczeć o wymyślonej przez siebie “ideologii LGBT” i “zagrożeniu gender”, im więcej uwagi polskie społeczeństwo poświęca sprawie księży-gwałcicieli dzieci. Mamy wrażenie, że społeczność LGBT staje się kozłem ofiarnym, który ma odwracać uwagę od “nieładu moralnego” wśród polskiego kleru.

Razem zawsze stało na stanowisku, że równe traktowanie wszystkich bez względu na płeć, kolor skóry, orientację seksualną, wyznanie czy jego brak jest fundamentem demokratycznego państwa. Głęboko wierzymy, że już wkrótce równość małżeńska i związki partnerskie staną się faktem, a refundowane procedury uzgodnienia płci staną się proste i dostępne. Taką Polskę, przyjazną dla każdego, będziemy budować.

http://partiarazem.pl/2020/08/kep-stanowisko/
#lewica #razem #neuropa #lgbt #polityka #kosciol
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ekspert_od_niczego: Same nowe pojęcia nie są, ale służą do wywierania nacisku w celu "obalenia panujących stosunków władzy". Przykładowo stworzenie nowego urządzenia i nazwanie go "xyz" nie będzie oznaczało nowej ideologi "xyz". LGBT kwestionuje obecny porządek i chce go zmienić, czego przykładem jest słowotwórstwo.

Wiele osób nie jest LGBT, a mimo to utożsamia się z ich poglądami i ich opisem rzeczywistości. LGBT realizuje wszystkie 3 punkty - od a do c
  • Odpowiedz
@Pandamix: Na tej samej zasadzie związek mleczarzy chcący zwiększenia dopłat unijnych za mleko kwestionuje obecny porządek i chce go zmienić w celu "obalenia panujących stosunków władzy". Wiele osób nie jest mleczarzami i też chce zwiększenia dopłat unijnych na mleko. Więc można też mówić o ideologii mleczarzy?
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: Może prościej: Ideologia to zbiory poglądów służących do całościowego interpretowania i przekształcania świata. Czy mleczarze całościowo interpretują świat jak chrześcijanie, liberałowie czy socjaliści? Mleczarze jako związek chce tylko zwiększenia dopłat unijnych. Czy próbują zmienić całokształt poprzez zmiany pojęć, wprowadzeniu nowych zaimków?

Nie rozumiem, co jest w tym złego, żeby uznać LGBT za ideologie? Konserwatyzm też jest ideologią opartą na religii, w naszym kręgu na chrześcijaństwie. To, że jakiś Pan
  • Odpowiedz
@Pandamix: > Czy mleczarze całościowo interpretują świat jak chrześcijanie, liberałowie czy socjaliści?

Jeśli mało prawdopodobne, żeby nie byli żadnymi z nich, a zatem tak. Aczkolwiek to nie wynika z bycia mleczarzami, tylko bycia liberałami czy socjalistami. Tym samym nie jest to również jednakowy sposób myślenia.

Czy próbują zmienić całokształt poprzez zmiany pojęć, wprowadzeniu nowych
  • Odpowiedz
Jeśli mało prawdopodobne, żeby nie byli żadnymi z nich, a zatem tak. Aczkolwiek to nie wynika z bycia mleczarzami, tylko bycia liberałami czy socjalistami. Tym samym nie jest to również jednakowy sposób myślenia.

@Ekspert_od_niczego: Naprawdę porównujesz związek producentów do liberalów czy socjalistów? Nie dostrzegasz, że dochodzimy do absurdu? Walka o poszczególne przywileje vs opisywanie świata przez konkretne idee?

Kto wprowadza nowe zaimki w
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: Jako że na większość już odpowiedziałem to nie chce mi się po raz kolejny odpisywać. Jedynie odniosę się do tego, że ideologia nie musi być jednolita - panclawizm, nacjonalizm polski, niemiecki a czeski to całkowicie odmienne spojrzenie, a mimo to nacjonalizm jest ideologią czy nie jest? Przecież to podstawy w każdej książce z politologii na temat doktryn

Co do liberalizmu to fakt. Jeśli dla Ciebie Rawls jest liberałem to
  • Odpowiedz
@Pandamix: Musi mieć cechy wspólne. Jakie cechy wspólne ma "ideologia LGBT"? Jeżeli uznamy, że jest nim brak zgody na prześladowania takich osób (a to i tak dość mocno naciągane założenie), to czy możemy mówić o ideologii białych, rudych, zielonookich, skośnookich, okularników i krzywozębych?

Co do liberalizmu to fakt.

Cieszę się, że się
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Ekspert_od_niczego: Na podstawie jednego twierdzenia byłeś w stanie wstanie dopasować mnie do konkretnej ideologii. Szacunek. A tak na poważnie to problem polega na tym, że inaczej rozumiemy pojęcie idei i rozmawiamy o czymś innym. Każdy ma własne zdanie i nie przekona drugiego. Jak wspomniałem Hume miał rację. Ale fajnie się pisało, do pewnego momentu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pandamix: > Na podstawie jednego twierdzenia byłeś w stanie wstanie dopasować mnie do konkretnej ideologii.

W żadnym wypadku. Nie znam twoich poglądów. Po prostu ta jedna sprawa o której wiem, pasuje do tej konkretnej ideologii. Żeby było wszystko jasne https://www.idrlabs.com/pl/pogladow-politycznychs/test.php o, prosty teścik na poglądy. Zobaczymy, na ile jesteś liberałem.

A tak na poważnie to problem polega na tym, że inaczej rozumiemy pojęcie idei

Pewnie tak. Dla mnie idea to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Ekspert_od_niczego: Już zbyt dużo ich zrobiłem i zawsze był prawy dolny róg. I tak, idea to pogląd na daną kwestie. Osoby LGBT, które nie są bolszewizmem #pdk reprezentują wiele z nich. Często są one związane z poglądami bliskimi socjaldemokracji, ciężko będzie stworzyć jeden nurt jak nie ma jednego nurtu konserwatyzmu czy socjalizmu. Zauważ, że jak od kogoś słyszysz że jest homo/bi itp. to podświadomie przypisujesz mu konkretne cechy.
  • Odpowiedz
@Pandamix: > Już zbyt dużo ich zrobiłem i zawsze był prawy dolny róg.

No to daj link czy zrzut ekranu z jakiegokolwiek. Ja ci mogę podać potem swój, jestem ciekaw czy zgadniesz. "Lewak" ze mnie, że hej.

Często są one związane z poglądami bliskimi
  • Odpowiedz