Wpis z mikrobloga

Ledwo co zainstalowałem #manjaro #linux i już znalazłem 2 bugi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- nie działa muzyka przez DisplayPort
- w związku z powyższym wszedłem w ustawiania i próbowałem zaktualizować sterowniki karty graficznej, #!$%@?ło błąd ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 20
@Quiz: standard. sam mam z tym problem, bo nie moge nijak zmusic do dzialania NV pod innym systemem niż Windows. już nieraz o tym wspominałem na vikop, a za każdym razem mnie hejtowali, że hurr durr nvidia najlepsza radeon gowno #shitvidia
@fervi: próbowałem ustawić, bez rezultatu. W internecie z 2 rozwiązań, na które trafiłem była aktualizacja sterowników karty, drugim pobranie właśnie jakiegoś innego miksera niż domyślny i ustawienie w nim.

Jutro dam znać jak wyglądają postępy.
@winsxspl: @matejss: @fervi: @RARvolt: @niepodszywamsiepodbiauka: jest sukces. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zainstalowałem Manjaro KDE ze strony oficjalnej i zawierała ona wersję kernela 5.6.
Najprawdopodobniej problemem był brak linux-headers w wersji 5.6 w "Repository core" (jedynie od community), ale musiałem sam do tego dojść starając sie zainstalować sterowniki ręcznie.

Po aktualizacji kernela do 5.7 bez problemu zainstalowałem sterownik NVidia i wszystko działa jak należy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Quiz: aż sprawdzę na nowo, u mnie nagminnie gubił klatki przy 4k@30, gdzie pod Windowsem nie gubił 8k@60 :( dziesiątki różnych distro, sterowników, kerneli. Nic nie działało...