Wpis z mikrobloga

Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w kostkę.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy sparzyć je wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem, przez ok. 3- 4 minuty. Następnie dodać cebule i papryki. Smażyć ok. 10 minut na średniej mocy palnika, często mieszając.
Całość przełożyć do dużego garnka. Dodać cukinie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i podlać wodą. Przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka. (Trwa to ok. 15 minut lub dłużej w zależności od tego jak młoda jest cukinia i grubości pokrojonych kostek). Pod koniec gotowania cukinii dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki łącznie z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, posiekanym rozmarynem i innymi ziołami według uznania. Gotować jeszcze przez chwilę, ok. 5 minut.
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach