Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #mechanikasamochodowa #mechanika #golf4

Mirki mam pytanie odnośnie #klimatyzacja w VW Golf 4 1.9TDI. Padła mi sprężarka i chłodnica, chciałbym to wymienić. Tylko powiedzcie mi czy wszystkie te sprężarki i chłodnice są takie same do golfów? Czy samochody z benzyną różnią się w jakiś sposób pod względem chłodnicy, albo sprężarki od klimy?

Drugie pytanie to czy coś jeszcze może być walnięte? Układ raczej mam szczelny bo kiedyś byłem u gościa nabić klimę (wtedy poinformował mnie ze jest sprężarka padnięta)
  • 15
@kaktusowyAloes: nie wiem, czy są takie same, ale po moich przebojach z klimą w opelku powiem Ci, że łatwiej znaleźć kogoś, kto tani remont silnika zrobi niż kogoś, kto w ogóle potrafi klimę naprawić bez wymiany całego układu łącznie z przewodami i wężami.
@kaktusowyAloes używany kompresor ok 200 pln, chłodnica różnie 200-400zł za nową ale nie wiem czy wody czy do klimy czy są osobno czy zintegrowane , do tego dojdzie nabicie czynnika, sprawdzenie szczelności, przygotuj sobie 1000pln brutto. Acha, często przyczyną zatarcia kompresora są zdechnięte wiatraki z przodu, które powinny startować w momencie gdy uruchamiasz klimatyzację - często one pierwsze zdychają a potem z gorącą zaciera się kompresor i jest kuku.
@kaktusowyAloes używki tak. W 2018 to przerabiałem, kuzynowi w golfie 4 1.9 TDI 2000r. , zaczęło się od wiatraków za 200 zł, potem wymiana kompresora na używany, potem chwilę działało i przez zepsuty zaworek ciśnienia spieprzył czynnik cały i jeszcze to trzeba było wymienić i od nowa czynnik nabić plus kontrola szczelności, brutto wyszło chyba 1200 zł. Do dwudziestolatka. Także tego ( ͡º ͜ʖ͡º)
@kaktusowyAloes: generalnie co by Ci w klimie się nie popsuło, to zazwyczaj kończy się na ponad 1000zł. Chłodnicy używanej nie kupuj bo kupisz jeszcze większy złom niż masz, nowa + filtr osuszacz nowy 100zł, wymiana, nabicie, zawór rozpręzny do wymiany jak kompresor zatarty, uszczelki, sprawdzenie szczelności potem i nabicie i jak sfarcisz to skończy się na jednym nabijaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@SpokojnyPan: Z tym co by się nie stało to przesadziłeś. U mnie w zeszłym roku poleciał skraplacz, nieszczelność za wentylatorem. 500zł zapłaciłem. sprawdzenie szczelności, skraplacz, wymiana, czynnik.
Sam skrplacz kosztował około 250zł, osuszacz ma akurat zintegrowany w sobie. doszło 620g czynnika, 80g było w układzie jeszcze ale zaokrągli do 100 w cenie bo pojemność 700.

Z tym wielokrotny,m nabijaniem to nie wiem co za zakład za szopą to robi.. nabija się
Z tym wielokrotny,m nabijaniem to nie wiem co za zakład za szopą to robi.. nabija się azotem i sprawdza szczelność a jak ok to dopiero wali czynnik.

@r5678: op pisze, że będzie to robił sam, więc będzie sprawdzał szczelność do skutku. Bardzo małych szczelnościu azot nie wychwyci, hydrogen dopiero, a tutaj już sprawdzenie kosztuje.
@SpokojnyPan: u mnie nabili azotem na 16 barów postal noc. Rano było 6 a to jest i tak bardzo dużo. Mikroszczelina była. Więc nieszczelność potwierdzona. Myślę że to że to azot nie ma nic do rzeczy. Jest cisnienie wysokie więc jak mała szczelina by nie była to będzie uciekać.