@muszewymyslec: Koleżanko ostatnio szukała mieszkania do kupna. Większość sensownych ofert potrafiła zejść w ciągu 24 h od wystawienia ogłoszenia. Co do sprzedawania przez pośrednika. Więcej mam negatywnych doświadczeń z nimi niż pozytywnych.
@Darth_Gohan: Naprawdę, w 24h sprzedać mieszkanie. Wow, mam wystawione przed pośrednika, 3 m-ce i cisza. Myślałem ze jemu będzie zależeć na czasie, ale widzę ze samemu trzeba się wziąć za to.
@muszewymyslec: Mirku nie decyduj się na pośrednika jeśli możesz bo to tylko tworzy sztuczne bariery i dodatkowy koszt dla kupującego (no chyba, że masz inaczej dogadane z pośrednikiem - wtedy dla Ciebie ( ͡°͜ʖ͡°)). Jeśli masz możliwość samemu prezentować mieszkanie oglądającym to idź w to. Pośrednik jak każdy inny chce zarobić, a często to tylko zniechęca kupującego (przynajmniej mnie).
@muszewymyslec: Żadne WOW. Też nie byłem w stanie uwierzyć ale jak przy 5 mieszkaniu jej odwołali oglądanie mieszkania bo pierwszy oglądający je kupuje i to za gotówkę to o czym my mówimy. Kwestia metrażu i lokalizacji. Naprawdę na tą chwilę jeszcze dalej ludzie mają hajs żeby je kupować za gotówkę.
@crasti: rozumiem, tylko jak ktoś niechce się tym zajmować to pomyślałem o pośredniku on przecież się zna i za 2% zrobi szybko bo chce zarobić i zamknąć temat. Jak bardzo się myliłem
@muszewymyslec: korzystałem z usług pośrednika, dostał klucze, i zapomniałem o mieszkaniu na tydzień, bo tyle zajęło sprzedanie. Koszty dość spore, 1-2% wartości transakcji, ale moim zdaniem warto, pod warunkiem, że to dobry pośrednik - w takim Wrocławiu pośredników zarejestrowanych jest pewnie kilkuset, a wartych uwagi można policzyć na palcach jednej ręki.
Pośrednicy to zaraza, nie ponoszą żadnej odpowiedzialności, a przypadku umowy na wyłączność potrafią ogłoszenie "wrzucić do szuflady" żeby wpakować sprzedającego na minę (miną jest zapis, że nie możesz samodzielnie sprzedać mieszkania bez prowizji dla pośrednika ;)
Sprzedał sam czy za pomocą pośrednika nieruchomości?
Jak długo sprzedawaliście?
#wroclaw
Co do sprzedawania przez pośrednika. Więcej mam negatywnych doświadczeń z nimi niż pozytywnych.
Naprawdę, w 24h sprzedać mieszkanie.
Wow,
mam wystawione przed pośrednika, 3 m-ce i cisza.
Myślałem ze jemu będzie zależeć na czasie, ale widzę ze samemu trzeba się wziąć za to.
Zdaje sobie sprawę ze Cena Czyni Cuda
Ale ja nie chce tutaj reklamy
Bardziej chodziło mi jak długo sprzedawaliscie
Kwestia metrażu i lokalizacji. Naprawdę na tą chwilę jeszcze dalej ludzie mają hajs żeby je kupować za gotówkę.
Jak bardzo się myliłem
@Darth_Gohan
Tydzien temu, kolo 500m od skytower, pierwszy posrednik wzial od reki za rzucona cene praktycznie bez ogladania.
Sprzeda ma hajs z prowizji
Zaszufladkuje to co chwile się tłumaczy dlaczego
Pisze to co w/w a sam trafiłem na takiego