Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam, są jakieś w miarę "cywilne" samochody z benzynowym V10? Pomijając sypiące się E60 M5/M6, nic tak naprawdę nie przychodzi mi do głowy. O wiele łatwiej znaleźć coś takiego z V8, chociażby cała gama AMG, a V10 praktycznie nie istnieje
#motoryzacja #samochody
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peterr767: Jak to nie istnieje? :P
Z w miarę przystępnych cenowo (pomijam egzotykę pokroju Gallardo (można wyrwać za <300k) i garażowe konstrukcje z silnikami od dostawców zewnętrznych jak Bristol):
-trzy generacje Dodge'a Vipera + Ram SRT10 z jego silnikiem (dostępny zarówno z manualem jak i automatem!) oraz "niesportowe" Ramy 2500 i 3500 z 8.0 Magnum V10 z przełomu wieków;
-Audi S6 i RS6 C6, S8 D3 oraz oczywiście R8 obu
  • Odpowiedz
@peterr767: Ford jeszcze robił pickupy i SUVy z V10. Ale generalnie V10 nigdy nie było popularne a teraz już w ogóle wszyscy od nich odchodzą, po za super-samochodami (Huracan, R8, Viper). Bo to nikomu do niczego nie potrzebne, jak możesz wykręcić z V8 1000KM. Zwłaszcza w dobie downsizingu. A jak Cię downsizing nie obchodzi albo chcesz lepszą kulturę pracy to idziesz w wielokrotność 3 czyli V12.
  • Odpowiedz
  • 0
@BarLuk: pisałem o cywilnych autach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście wiem o Lambo czy pickupach, bardziej chodziło mi o coś, co ma 4 miejsca i bagażnik większy od plecaka xD

Tak naprawdę jest M5 i S/RS6, chyba że o czymś jeszcze zapomniałem
  • Odpowiedz
@peterr767: bo jakie chcesz mieć cywilne auto z dziesięcioma cylindrami? Już V8 to zwykle od ~3,5 litra wzwyż, nie kojarzę z pamięci żadnego V10 które nie miałoby okolic 5litrów, mało kto tego potrzebuje, a już na pewno nie w zwykłym rodzinnym sedanie. V10 zawsze wypełniało dość wąską niszę pomiędzy V8 i V12 (oba te układy są lepsze np pod względem wyważenia), a konstrukcja nowego silnika kosztuje potężne pieniądze i cywilnym
  • Odpowiedz
  • 0
@HetmanPolnyKoronny: no jak widać, są przynajmniej dwa modele ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja wiem, że to bardzo rzadko spotykany silnik, szczególnie w "normalnym" samochodzie. Dlatego dodałem wpis, z ciekawości czy jest jeszcze coś, o czym zapomniałem. Poza tym, nie powiedziałbym, że mocny sedan/coupe jest czymś rzadkim, szkoda tylko, że wszystko teraz bazuje na V6/V8
  • Odpowiedz