Hej, był ktoś w Kenii na wycieczce? Jeśli tak, to poproszę o kilka zdań. Gdzie się zatrzymać, co zobaczyć, jakie są koszta takiej wycieczki? Safari lepiej na miejscu wykupić czy w Polsce? #kenia #afryka #wycieczka #podroze #podrozujzwykopem
@cocieboli: byłem kilkanascie razy na kilkudniowe wypady powiedz co dokładnie Cię interesuje. Jak długo chcesz tam byc, jaki budżet, jak chcesz tam dolecieć, w jakim rejonie się zatrzymać itd. aha i na pewno nie warto nic w Polsce kupować
@blinxdxb: Chcę lecieć w przyszłym roku w okresie lipiec-wrzesień na około tydzień. Budżet to 6 koła na osobę, ale wiadomo, im taniej tym lepiej. Jeśli chodzi o standard hotelu to musi być czysto i spokojnie, jedzenie musi być dobre i urozmaicone. Chciałabym pojechać na safari głównie i nie takie za miliony monet. Możesz zaproponować jakieś inne atrakcje?
Płaciłem z Tui w tamtym roku 3700 za osobę za 9 noclegów. Hotel Voyager w Mombasie przy Nyali Beach. Polecam, ogólnie podobno to hotel rodziny prezydenckiej. Jechaliśmy na 3 dniowe safari Tsavo West + Amboseli bo tylko tam można zobaczyć Kilimandżaro. Polecam brać prywatne safari - cena większa ale bez innych osob w samochodzie, a nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Dla nas mega wspomnienia i przygoda na całe życie. Jeśli
@patqu: Dzięki! Właśnie o takie info mi chodziło. Możesz podać namiary na hotel w którym byliście? Jeśli chodzi o safari to gdzie to zalatwialiscie? W hotelu jest jakieś biuro wycieczek czy na mieście? Jest miejsce tak od ręki?
@cocieboli: Ja ogarnalem goscia na Facebooku. Jeśli ogarniasz angielski to polecam. Mieliśmy nawet sytuacje ze nie mieli nam jak wydać pieniędzy w jednej lodgy na safari i za nas zapłacił. Bardzo w porządku przewodnik.
Wbrew pozorom tutaj lecieć z biura opłaca się bardziej. Tym bardziej ze tak jak w naszym przypadku po 3 dniowym safari padaliśmy na mordę bo z Amboseli do Mombasy trochę się jedzie tym bardziej po ich drogach. Jeśli chcesz jeszcze jakieś info co do lodgy na safari to pomogę.
Znalazlem faceta na forum wycieczek do Kenii. Napisałem co mnie interesuje i które parki. Uzgodniliśmy cenę,noclegi na safari i umówiliśmy się na spotkanie już w hotelu. Na miejscu kierowca pokazał nam samochód którym będziemy jechać i jak będzie wyglądał plan safari. Zapłaciliśmy i na drugi dzień już z samego rana pojechaliśmy na safari.
@patqu: A jak długo przed wyjazdem tam się z nim kontaktowałem? Trzeba jakoś bardzo wcześnie to zaklepać? A w jakim miesiącu tez tam byłeś? Jak wyglądają plaże i woda na żywo? Mnie się wydają bardzo glonowate.
@cocieboli: Jakis miesiąc wcześniej. Byłem w czerwcu i jak dla mnie pogoda super. Popadało czasem ale to są tropiki i jeśli przeszkadza komuś deszcz to nie miejsce dla niego. Plaża super, biały piach ale dużo ładniejsza jest Diani Beach. Te glony to trawa morska i normalne ze będą.
@patqu: Wow! Świetne widoki! Mi tam deszcz nie przeszkadza. My chcemy właśnie się wybrać czerwiec - wrzesień. Dzięki za info, na pewno będę korzystać :)
k płacę więc nie bardzo wiem jak się zmieścić w tej cenie