Wpis z mikrobloga

Pamiętam jak się tylko zaczęła akcja z Floydem i rozruchami w USA, to moje znajome z Instagrama, które studiują dziennikarstwo i inne pokrewne kierunki typu politologia/stosunki międzynarodowe, spamowały tymi wszystkimi filmikami, przesyłały dalej info o protestach (które miały miejsce w USA, nie w Polsce xd), ogólnie hasztag #blm latał na każdym instastories. Tak sobie patrzę od kilku dni na te wszystkie filmy na wykopie z #bialorus i mnie tknęło, że te koleżanki nic o tej Białorusi nie mówią. Zero instastories, zero wspierających hasztagów czy informacji co się w ogóle dzieje. Żyjemy pod tak wielkim wpływem popkultury amerykańskiej, że część młodzież solidaryzuje się bardziej z ludźmi ponad 6000 km od nas, niż z sąsiadującymi Białorusinami, których przecież w Polsce jest na tyle dużo, że chyba każdy młody Polak miał z nimi styczność czy to na studiach, czy to na imprezie. Przykra jest taka wybiórczość i to, że w państwie sąsiednim dzieją się dantejskie sceny, na które część ludzi rzekomo zainteresowana światem, umywa ręce. No nic, tak się tylko chciałem wyżalić i przekazać swoje obserwacje. Trzymajcie się tam na tej Białorusi.
#przemysleniazdupy
  • 51
@jakubbaumann: nie po prostu młodzi ludzie spotykają ukraińców/białorusinów na studiach i widzą jacy to idioci, spadek osób które w polsce wyrażają się pozytywnie o ukraińcach najbardziej widoczny jest w grupie wiekowej do 30 lat bo te osoby po prostu miały z nimi kontakt podczas gdy osoby 40+ wyrażają się bardzo miło o ukraińcach bo kojarzą ich głównie z tego że to takie biedne państwo które miało komunę dłużej niż my
nie po prostu młodzi ludzie spotykają ukraińców/białorusinów na studiach i widzą jacy to idioci, spadek osób które w polsce wyrażają się pozytywnie o ukraińcach najbardziej widoczny jest w grupie wiekowej do 30 lat bo te osoby po prostu miały z nimi kontakt podczas gdy osoby 40+ wyrażają się bardzo miło o ukraińcach bo kojarzą ich głównie z tego że to takie biedne państwo które miało komunę dłużej niż my

@adams8452: Gdyby
@markov90: większość się nie wypowiada negatywnie ale widać tendencję spadkową w grupie 18-30 podczas gdy w innych grupach tzn 30+ jest stagnacja albo wzrost "sympatii", wpisz sobie w google sondaże sympatii dla ukraińców, albo badania nad ukraińckimi studentami w polsce, albo co sądzą polacy o ukraińcach [tylko wchodź w akademickie badania a nie filmiki na yt czy artykuły na onecie]
a potem ze wiekszosc jednak wypowiada sie pozytywnie

@markov90: większość całości ale jeżeli spojrzymy na sooby 18-30 to jest to mniejszość i cały czas spada, musisz jeszcze popracować nad czytaniem po polsku
dobszzz. uwierze ci, mlodzi ludzie nie lubia ukraincow. wracam do nauki czytania, pozdrawiam. aha i od dzis nie lubie ukraincow

@markov90: xd byku ale co to ma do rzeczy ja ci mówię jakie są fakty i tyle a ty się obrażasz na mnie ...
@fan_comy: te wonty to do Łukasza NK, bo to on izolował Białoruś przez dekady i doprowadził do tego, że dzisiaj Białoruś mimo iż leży w Europie jest państwem totalnie egzotycznym.