Wpis z mikrobloga

W-----a mnie takie gadanie że jak ktoś zarabia minimalną, nie stać go na wakacje czy samochód to tak naprawdę taki człowiek wegetuje. Nawet na minimalnej taki człowiek żyje lepiej niż ogromna większość ludzi 100 lat temu i dawniej. Nawet na minimalnej w PL zyje lepiej niż większość ludzi w Afryce, Azji czy Ameryce Południowej. Wojny, zarazy, pogromy... eee kogo obchodzą te setki milionów istnień.
Lepiej narzekać i mówić że takie życie to wegetacja bo się ktoś naoglądał w TV jak żyją celebryci.
Nikt już nie szanuje tego że ma co jeść czy dach nad głową. Tego że mu ciepło jak na dworze mróz. Że ma wodę w domu a nie musi do studni zapieprzać. Dopiero wojna albo jakiś ogromny kryzys nauczyłby znów ludzi lekcji pokory i szanowania tego co mają. Dzisiaj nikt już nie pamięta jak się żyło 100 lat temu i jakie luksusy mamy obecnie na codzień. A na wykopie co chwilę p---------e w postach, że ktoś ma c-----e życie bo na mieszkanie w centrum go nie stać.
#gorzkiezale #gownowpis #polska
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Nobody32 c--j mnie obchodzi przeszłość, mi się zyje c-----o tu i teraz.

Idąc twoja idiotyczna logiką, mamy W---------E w życiu, bo kiedyś ludzie musieli polować cały dzień by zjeść jeden posiłek...
  • Odpowiedz
@Medyc: W porównaniu z tymi ludźmi, tak. No właśnie, nie obchodzi Cię historia i nie dostrzegasz jak łatwo Ci się żyje w porównaniu z ludźmi z dawnych wieków. Żyć Ci się może c-----o, ale czy chcesz czy nie i tak masz lepiej niż większość ludzi którzy się kiedykolwiek urodzili.
  • Odpowiedz
@Nobody32: Z jednej strony zgadzam się ze wszystkim co piszesz, a z drugiej trudno nie czuć żalu że wystarczy przejechać kilkaset kilometrów i lądujesz w innym świecie, gdzie za tę samą pracę żyjesz 2-3 x lepiej. Starsi to pewnie się cieszą z tego co jest bo pamiętają jaki p--------k był 30+ lat temu ale ludzie z młodego pokolenia nie pamiętają i poprzez internet porównują się z ludźmi z zachodu, którzy
  • Odpowiedz
@Nobody32:
No tez mam beka z tych informatykow 15k. W poprzedniej pracy zarabialem 3 kola z hakiem, na mieszkanie bylo, na zycie bylo, na r--------e paru stow w jeden weekend bylo,grille, wyjscia, melanze, koncerty, na spoko wakacje, a ci wyskakuja ze wegetacja. Jasne, zawsze mozna lepiej zarabiac i oczywiscie pracuje na lepsza pensje, ale takie p---------e to smiech na sali.
  • Odpowiedz
@pi73r: Myślę, że niektórzy bardzo podwyższają swój standard w ramach większych zarobków, i jak ziomek zarabia dłużej np 7k to nie pamięta jakim cudem żył za 3k bo teraz kupuje zawsze najnowszy telefon, ma drogi samochód, czasami spłaca kredyt na mieszkanie itd ( ͡° ͜ʖ ͡°) Też dużo zależy gdzie tyle zarabiasz, bo jeśli zarabiasz 3k w dobrych dzielnicach Warszawy to 1/3 idzie Ci na pokój
  • Odpowiedz