Wpis z mikrobloga

Mireczki, jestem front-end developerem i chcę się zabrać za naukę backendu. Mam też w planach zrobienie aplikacji.
Myślałem nad Node.js lub PHP. Zacząłem już trochę się uczyć Laravela, bo tej aplikacji lepiej by pasował PHP, ale teraz myślę, że Node.js wydaje się bardziej przyszłościowy i może go właśnie wybrać.
No i plus, że jest to nadal Javascript.

Uczyć się i robić aplikację full-stack w Node czy PHP?
#programowanie #naukaprogramowania #php #nodejs
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fsawk: Zależy co lubisz.
Wydaje się, że w PHP jest trochę więcej pracy, ale często jest to praca z frameworkami typu Wordpress, Magento itd, więc dobrze to przemyśleć czy chcesz się w to bawić.

Ja osobiście wolę node'a (koniecznie z Typescriptem), mimo tego że pracowałem rok w PHP.
  • Odpowiedz
  • 0
@fsawk Moim zdaniem leć w nodejs, dużo frameworkow i spore Community i będzie Ci łatwiej jak już znasz JSa a jak czujesz się mocny w php to tak zawsze jest na początku z tym językiem :D
  • Odpowiedz
typie czego siejesz ferment, to są cmsy. Framework to symfony, laravel i zend.

@JanuszSraczek: ale CMSy to też frameworki. W moim miejscu zamieszkania jest sporo pracy w PHP, ale spora część z nich to praca z magento, WP albo drupalem.
Gdyby odrzucić te oferty to takich czysto PHPowych ofert jest dosyć mało
  • Odpowiedz
ale CMSy to też frameworki

@trevoz: nie, CMSy mogą korzystać z frameworków. Magento z tego co się orientuje jedzie na #symfony, ale już taki Wordpress to w dużej części legacy code na archaicznej architekturze.
  • Odpowiedz