Aktywne Wpisy
lubie-sernik +876
Strasznie sie połamałem... Jestem na silnych lekach, na początku dawali mi nawet fentanyl. Czekam na operacje która będzie nie wiadomo kiedy.
Trzymajcie kciuki. Kc
Trzymajcie kciuki. Kc
Moseva +186
Kurde Mireczki, jestem tu 10 lat i pierwszy raz w życiu mam bordo ¯\(ツ)/¯
Co teraz? Zrywać z chłopakiem? Przechodzić na NEET?
#bordo
Co teraz? Zrywać z chłopakiem? Przechodzić na NEET?
#bordo
- mieszkalem na Kleparzu, ktory podobal mi sie najbardziej sposrod osiedli
- skala architektury Krakowa nie robi na mnie wielkiego wrazenia (z wyjatkami oczywiscie), widac, ze historycznie bylo mniejsze miasto niz Wroclaw
- to co robi na mnie wrazenie to rowne chodniki i dobre drogi, ktore na srodmiejskich dzielnicach Wroclawia sa rzadkoscia
- podobaja mi sie w Krakowie szpalery drzew na niektorych ulicach - wyglada to elegancko i wielkomiejsko
- podoba mi sie ciagla zabudowa historyczna na calej dzielnicy Stare Miasto, choc jak juz wspomnialem, budynki sa nizsze i czesto mniej bogate niz te ze stolicy Slaska (ale nie ma blokow, ktorymi latano miasto po Festung Breslau)
- Krakow sprawia wrazenie bardziej sennego, grzecznego i konserwatywnego, w knajpach siedza czesciej emeryci i rodziny z dziecmi
- ciezko znalezc dobre czeskie piwa w lokalach
- wiecej jest lokali w piwnicach, czasami trudno znalezc miejsce nieturystyczne, zeby posiedziec na ulicy i popijac piwko
- Rynek w Krakowie podoba mi sie mniej, niz ten we Wroclawiu
- bardzo podoba mi masywna i godna bryla Wawelu - to kosmos miec w swoim miescie zamek krolewski
- bardzo duzo architektury sakralnej, kosciol przy kosciele - czuc w tym miescie ducha katolicyzmu
- bardzo ladnie wyglada ulica Dietla, dzielaca Kazimierz od gojowego Starego Miasta
- sam Kazimierz to dzis raczej imprezownia, czuc atmosfere zydowskiej dzielnicy na wschodzie osiedla
- ceny podobne do wroclawskich, choc przez COVID dosc tanie hotele (co mnie cieszy)
- zdecydowanie miasto moze podobac sie turystom, jest monolityczne, czuc w nim ducha historii Polski
- wystarczy wyjechac poza obreb dzielnicy Stare Miasto i zaczyna sie (jak to w Polsce) architektoniczny bigos z calym syfem reklamowym, blokami, budami, ostancami itp
- dziwne, ze Wisla nie jest bardziej zagospodarowana
- ludzie sympatyczni
- czy wroce? Moze za pare lat, ale poki co, szukam miast bardziej eklektycznych z troche wieksza energia i mniej turystycznych (choc przez pandemie pewnie w Krakowie jest teraz ulamek tego, co w zeszlym roku)
#krakow #wroclaw #podroze
@Jud-Suss: To ciekawe, bo według mnie drogi i chodniki w centrum Krakowa to w wielu miejscach tragedia.
@Jud-Suss: dobrze że tu nie byłeś przed covidem xD
Dodam jeszcze do swoich podpunktow, ze czulem sie bezpiecznie. Moze dlatego, ze bylem tylko w dzielnicy Stare Miasto - nie mialem wrazenia, ze zaraz mnie ktos pozdrowi maczeta ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@Jud-Suss: Nie da się zobaczyć/poznać Krakowa w 2 dni. Ja urodziłem się całkiem niedaleko (40 km), mieszkam od studiów, w sobotę przeprowadziłem się do kawalerki o 2 km od poprzedniego miejsca zamieszkania. Wciąż ta sama dzielnica, ale tam (Rynek Podgórski) było wszystko pod turystów, a tu nie ma nic. Nawet latających szczurów (gołębi).
@Jud-Suss: no to chyba zostaje Warszawa (z największych miast, to nie byłem w Poznaniu, ale nie wydaje mi się, żeby był on lepszy od Wrocławia pod tym względem)
@Jud-Suss: Wiem, ale za szybko, żeby miały większy sens. Inaczej ocenisz po 2 dniach w sierpniu, inaczej po 2 dniach w p----------u. (;
@Jud-Suss: to, co u nas było wydarzeniem medialnym pt. "szpilkostrada", tam jest normalną nawierzchnią całego rynku (ʘ‿ʘ)
@jadealboniejade: Koronagrypa, kilka dni upałów. Dlatego napisałem, że ocenianie po 2 dniach nie ma większego sensu, bo niczego odkrywczego się nie wniesie.
@Jud-Suss: Rynek w Krk najlepsze wrażenie robi po zmroku, wtedy ma to coś.
@Jud-Suss: odkad mieszkam w Krakowie zastanawiam sie, dlaczego nabrzeze Wisly jest tak absurdalnie puste? Porownujac np. z Wiedniem, Praga czy Budapesztem.