Wpis z mikrobloga

Ale powiem Wam, że jest za co szanować Wykop Investment Trust. Wchodzi się na reddita, p------ą o tym spadku -32 % PKB, wymyślają jakieś powody z d--y, dlaczego giełda nie spadła. Jakiś nieśmiały głos, że metodologie są różne,że w USA podają dane annualizowane, to jeszcze wyśmiewają tych ludzi XD A tutaj elegancko, Mireczku, uważaj, bo oni inaczej liczą, od razu naprostowywane, żeby się ktoś nie martwił.
#gielda
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Krzeslowswetrze: przecież tutaj było dzisiaj z 10 postów że giełda się załamała w USA a SPX spadł o 1.3%, teraz nadrabia już jest 0.33%. Niestety jakimś dziwnym trafem gdzie ktoś nie skomentuje, że OP nie ma pojęcia o czym mówi to wpis znika.
  • Odpowiedz
To jeszcze dołożę, z tymi wnioskami o bezrobocie, w rozmowie Wosia z Tomaszem Wróblewskim, padła liczba 25% bezrobotnych, którzy dostają wyższe zasiłki, niż mieli pensje (w USA ofc). Próbowałem potwierdzić te dane, ale natrafiałem na różne, tak, czy inaczej to znaczny procent. A zasiłki zostają przedłużone.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: mimo wszystko, są linki, ludzie się jakoś przekonują, nie ma tłumu który by chciał kogoś zakrzyczeć promując przy tym fałszywe stwierdzenia. A na pewno nie ma tego tyle co na reddicie. Jak tam napiszesz coś odwrotnego do opinii ukształtowanej, w danym temacie, to pojawiają się akolici którzy bronią jej jak niepodległości.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: mało to osób na reddicie robi takie wpisy ?https://www.reddit.com/r/eupersonalfinance/comments/hyo8nz/getting_somewhere_with_low_salary/
Nie wiem skąd ludzie mają pieniądze na tagu, zupełnie mnie to nie obchodzi. Nie widziałem polecania cfd, shorty są rzadko, zresztą jak ktoś chce niech shortuje, co ja niańka.

Co do akcji śmieciowych, faktycznie, jest to męczące. I mniej ciekawostek jak np ta o Degiro:
https://www.reddit.com/r/eupersonalfinance/comments/hzih9u/dutch_fin_regulator_afm_degiro_customers_were_at/
  • Odpowiedz
  • 0
@Krzeslowswetrze: ale porownaj ilość użytkowników i skalę. Wkleiles wpis z 31 upvotes z największego tagu o inwestowaniu na Reddit, gdzie połowa dała downvote. Na wykop 99% wpisów na tagu nadaje się na czarną listę. Może rzadko sledzisz i nie widzisz ile z nich jest kasowanych. Mnie też nie interesuje skąd ludzie mają pieniądze ale czasem wklejają portfele i najwięcej ile widziałem to 5k PLN, a większość to stówka albo mniej.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: ja chyba po prostu lubię handel. Włącznie z jego patologiami, może to poczucie humoru. Ale rozumiem, że odpowiedzialnego człowieka może tu c--j trafić. Tym bardziej jak skłonność do różnych dziwnych walorów, zaczyna się udzielać :D
  • Odpowiedz
  • 0
@Krzeslowswetrze: a co ten komentarz ma wspólnego z Twoim postem i moja ostatnia odpowiedzią na Twój komentarz? Ja też lubię handel, pracuje w handlu, handluję na giełdzie od 2008 i nie rozumiem analogii. Dałem sygnał w marcu, żeby kupować (możesz wyszukać post i poczytać głupie komentarze). Większość z tych osób już na tagu nie pisze... Za to tag zasrany XTB i inwestorami, którzy zainwestowali 10pln i naganiaja. Reddit przewyższa nasz
  • Odpowiedz
@blinxdxb:
Jaki to sub na reddicie?

Co do niepłacenia belki, to nie ma już żadnej legalnej możliwości na płacenie niższych podatków poza rezydencja podatkowa w innym kraju lub firma w raju podatkowym, gdzie trzeba już generować naprawdę duże zyski żeby obsługa się opłacała.
  • Odpowiedz
  • 0
@krand: właśnie rezydencje podatkową miałem myśli. Spokojnie ogarniesz za kilkadziesiąt k PLN rocznie w Dubaju, a jak w Polsce nie masz na siebie majątku to za 20k ogarniesz rezydencję, plus 2 bilety w roku.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: to już taniej wyjdzie się naprawdę wyprowadzić. Obsługa firmy offshore przez "prezesa" + konta w Szwajcarii + dodatkowe opłaty, jak kwartalne porady prawnicze, mieści się spokojnie w kilkunastu koła. Kiepską alternatywą wydaje się być Dubai. Nie wiem też jak z tamtejszym prawem. Większość ludzi nie dysponuje kapitałem, który generowałby taki zysk, że taka optymalizacja podatkowa byłaby uzasadniona. Imho taka bardziej ciekawostka.
  • Odpowiedz
  • 0
@krand: większość ludzi gdzie na tagu #gielda? Od 13, a właściwie 14 już lat jestem rezydentem Dubaju, od 2008 mam konto offshore w Luksemburgu, nie mam prawnika. Nie wiem dlaczego piszesz o jakimkolwiek zysku, możesz mieć 0 zysku i mieć rezydenturę i nie mieć firmy tylko być freelancerem. I tak nie płacisz dochodowego w Dubaju więc kogo interesują twoje zyski, szczególnie, jeśli jesteś we Freezone.
  • Odpowiedz
  • 0
@Xardin: pisałem już wielokrotnie, że rozum polecam. Jak Ci coś polecę to czym się będę różnił od naganiaczy na OAS, XTB I inne śmieci?
  • Odpowiedz
  • 0
@FilipKarol: gdzie napisałem, że mi się nie podoba? Jest tu wiele wartościowych ludzi, jestem tu od pierwszych dni kiedy powstał, niestety coraz częściej jest zalewamy przez trolli, więc staram się zrobić przeciwwagę
  • Odpowiedz