Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k

Przygotowałem kilka prezentacji technicznych na lokalny meetup programistyczny (jakich jest setki w dużych miastach). Zawsze dziwiło mnie to, że wiele osób na wstępie przedstawiając się reklamuje swoją firmę. Nazywam się XYZ, pracuję w firmie Januszex, robimy to i to. Dziwi mnie to, że niektórzy po wystalkowaniu zmieniają firmy jak rękawiczki (co rok, dwa, trzy lata) a mimo to nadal ta konkretna firma jest ich wizytówką.

Po rozmowie z paroma osobami okazało się, że co niektóre firmy profitują taką reklamę, na przykład przy podwyżkach.

Nie pracuję w Januszexie, jest to firma zatrudniająca kilkaset osób jednak nigdy nie słyszałem o żadnej zachęcie, by udzielając się w branży reklamować firmę w której jestem zatrudniony. Jak to wygląda w waszych firmach i jak zapatrujecie się na wymienianie firm w prezentacjach/talkach technicznych? Myślicie, że warto się spytać "szefa" o zdanie (by dodać firmę w stopce każdego slajdu), coby nie robić reklamy firmie która ma wywalone na takie rzeczy i przy ewentualnej podwyżce opluje twoje starania ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 9
@Catmmando: no właśnie zastanawiam się jak to wygląda w innych firmach, bo u jednego znajomego z którym rozmawiałem lans firmy na prezce = jakaś foteczka to potwierdzająca = profit. Ale wezme do serca to, co wspomniałeś
@szmichal: Znam pare firm które wlasnie tak robią. Nie występujesz nigdzie i nie reklamujesz firmy? Nie ma awansów/podwyżek.

A co do samego wymieniania firmy, jeżeli uważasz że firma jest spoko to czemu nie zachęcić jakichś ludzi do zrekrutowania się?
@szmichal: nie wiem czy pracodawca sobie życzy abym był twarzą jego firmy. Więc bez konsultacji nie mówiłbym w jakim januszexie pracuję. Także zdania są podzielone, zależy w jakich relacjach jesteś w obecnej firmie. Ja jakoś nie identyfikuję się z moją obecną firmą po prostu robię dobrą robotę i tyle.