Aktywne Wpisy
Ziom166 +8
Pobawimy się w AMA. Zadaj mi pytanie a ja zadam pytanie tobie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Tematyka dowolna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Miarki, pijcie że mną kompot. Różowa właśnie dzwoniła se urodziła więc zostałem ojcem i z tej okazji pije sobie w----y.
Jak to jest, że Morawiecki wraca do Polski i jest hejtowany za to jak słabe wynegocjował warunki...tymczasem Orban gloryfikowany za to jakie dobre wynegocjował dla siebie, choć są bliźniacze?
Jak to jest, że Orban likwiduje media przeciwko Partii, a Bosak bije brawo i przytacza ich przykład jako prawidłowy sposób walki z "lewactwem", kiedy to przecież to samo dzieje się (i dziać będzie - to już zapowiadane) w Polsce, to jest krytyka, że reżim i propaganda?
Jak to jest, że Orban likwiduje opozycję w postaci chociażby Jobbika - węgierskiego odpowiednika Konfederacji, wszyscy biją brawo, a w Polsce, gdy PiS podnosi rękę właśnie na Konfederację jest toczenie piany?
Jak to jest, że Orban zmienia ordynację wyborczą i zbiera owacje na stojąco za ratowanie kraju i wprowadzenie "normalności", a u nas zmiany ordynacji na faworyzującą PiS są już krytykowane jako zamach na kraj? Mało tego, nawet D'Hondt uznawany za niesprawiedliwy, a to nic w stosunku do tego co może być.
Takich przykładów można mnożyć - o co więc chodzi? Rozumiem nie lubić rządów PiSu, ale nie da się jednocześnie lubić rządów Orbana, który na dodatek jest jeszcze bardziej radykalny.
Jestem świadomy, że zaraz ktoś powie "no może i jest reżim, ale chociaż gospodarczo dobrze". Ale przecież Fidesz reprezentuje właśnie bliźniacze wartości do PiS - solidaryzm społeczny, a swoje poparcie opiera na populizmie i na hejcie w stronę liberałów. Podobnie jak w przypadku PiS ten solidaryzm to tylko pic na wodę, bo zwykli ludzie pracują - ale na elity, przecież mafijne układy na Węgrzech to nie jest żadna teoria spiskowa. Tam układ wygląda na zasadzie: "Ty przymykasz oko na nasze działania i chronisz nasze interesy, a my finansujemy Partię i zapewniamy stabilność władzy". Brzmi znajomo?
Do tego dochodzi postawiona na głowie polityka zagraniczna, która jest tak naprawdę robiona tylko na potrzeby polityki wewnętrznej - teatr, ale tylko dla własnych obywateli. By myśleli, że kraj, w którym żyją wstaje z kolan, ustala reguły gry itp. - brzmi znajomo? A przecież chwilę później kamera jest wyłączona i Kaczyński, jak i Orban już co innego mówią i inaczej się zachowują.
#korwin #4konserwy #wegry #orban #viktororban #bosak #polityka #wybory
A więc węgry są super bo są wannabe suwerenni ( ͡° ͜ʖ ͡°) poza tym bronią swoich "wartości" więc ja tu widzę nawiązanie od
Ps. jeśli było jakieś nawiązanie do konserwatyzmu, to akurat spoko. To przecież zaleta, a nie wada ( ͡º ͜ʖ͡º)
@GoddamnElectric: Odpowiem jak to jest.
Uwaga odpowiadam: TAK NIE JEST. Zarzucasz Bosakowi czyny, których Bosak się nie dopuszcza, brawo xD
@Back_Space: Przecież właśnie o to mi chodziło ¯\_(ツ)_/¯ Bronienie wartości, interesów...to wszystko przecież jest propaganda wewnętrzna Węgier, podobnie przecież PiS broni swoich wartości i interesów - a przecież
Bosak NIE chwali Orbana za o samo za co krytykuje PiS i na odwrót. Przecież to oczywiste.
Za to np. można pochwalić Orbana, a ganić wszystkich naszych polityków od Kaczyńskiego, przez Tuska, do Millera włącznie.
W tym samym czasie PiS potrafi tylko nadstawić tyłka USA i Żymianom. PO było pod tym względem dużo lepsze, ale przecież Bosak nie będzie ich chwalił.
I zdaje się głównie w tym tej kwestii idą ku Orbanowi pochwały.
Jeszcze raz zacytuję te zdanie - czy jego treść pasuje do Węgier ORAZ do Polski zarządzanej przez PiS? Moim zdaniem zdanie te nie pasuje do żadnego z tych krajów, natomiast jeśli założymy, że pasuje do Węgier, to pasuje też do Polski - ponieważ
@GoddamnElectric: Nie, nie pasuje. PiS to jest g---o, które nie ma nic wspólnego z polityką wielowektorową czy obroną wartości.
Dokładnie tego porównania użyłem, ale chyba nie doczytałeś do końca. Ja tu nie chcę bronić polityki PiSu, tylko zauważyć, że węgierska jest identyczna - Orban też tych rzeczy nie robi, które mówi, że robi. Tam też są media, które wpajają fałszywy obraz ludziom. Tylko czemu Polacy mają wierzyć w propagandę Orbana? To
Komentarz usunięty przez autora