Wpis z mikrobloga

Mam akcje firmy X, kurs rośnie ale chcę zrealizować zysk, jak wygląda sytuacja sprzedaży akcji? Zawsze są jacyś chętni na akcje(uśredniając)? Czy np mogę czekać kilka dni, bo akurat nikt nie chce wchodzić w X bo boi się zaraz spadku? Albo nie sprzedam przez miesiąc bo nikt nie weźmie? Jest to możliwe?
#gielda
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sledzpobialostocku patrz na wartość obrotów, jeśli wartość obrotów to 10k dziennie, to może być różnie z kupnem czy sprzedażą papierów, jeśli obrót idzie w setki tysięcy, to póki ty nie inwestujesz setek tysięcy, nie powinno być problemu.
  • Odpowiedz
@sledzpobialostocku: Właściwie to zawsze są jacyś chętni na akcje i zyski prawie zawsze możesz zrealizować, problem jest taki, że na spółkach z małym obrotem może pojawić się sytuacja z większym spreadem.

Np. ostatnia transakcja była za 25.50 pln, oferta sprzedaży wciąż jest na poziomie 25.50, a kupno 24.80, gdzie na spółce z normalnymi obrotami zawsze miałbyś kogoś kto chce kupić po 25.40.
  • Odpowiedz
@sledzpobialostocku: To się nazywa płynność. Teoretycznie istnieje taka możliwość, że nikt nie chce kupić, ale w rzeczywistości się nie zdarza.

Ale już sytuacja, że nikt nie chce kupić za cenę, którą sobie ustawiłeś jako minimalną (opcja Limit) już jest bardzo częsta. Rozwiązaniem jest sprzedaż z opcją PKC (po aktualnej cenie wynikające z arkusza zleceń) - prawdopodobieństwo, że się nie sprzeda jest bliskie zero, jednak kurs bierze się z najlepszych ofert
  • Odpowiedz