Wpis z mikrobloga

@Godid1951: z tym "prawie kazdy wspolczesny jezyk programowania sie z niego wywodzi" to bym nie szalał za bardzo, bo właśnie raczej nowe języki programowania mają coraz mniej wspólnego z C. Może jedynie Go jest tutaj mocno "C-like".
@przegrywam_przez_miasto: naucz sie js, potem reacta i masz na start wiecej niz backendowiec po 5 latach, true story, frontendowcy sa rozchwytywani jak swieze buleczki, w firmie backendowcow odsiewalismy na rekrutacjach na peczki a fronta znalezc to byl wyczyn, pomijam juz kwestie zarobkow o wiele wyzszych niz backend ktory jeszcze musi znac caly stack, db, cos z devopsingu, a front jeb react.js i #!$%@? wiecej musi umiec
@cadcadcad: o, to tak zapytam, nadupiam już 2 lata symfony (1.5 r) laravel (0.5 r) z dodatkiem vue, na tyle, żeby sobie formularz posklejać, do tej pory 2 firmy, do 40 pracowników.

Mocno właśnie się zastanawiam nad osraniem php (bo mnie dług technologiczny php rozjebe) i wejście na pełnej bombie w js, z naciskiem na node + względne połapanie się w react. Dobry pomysł?
@steelhead: Ja bym wybrał Javę (sam się jej zresztą uczę obecnie). Co do JS, to pomysł nie głupi chociaż PHP od wersji 5.5 albo 5.6 już wygląda całkiem nieźle o 7 nawet nie mówię. A ja jak zaczynałem z programowaniem to na topie było PHP 5.2.