Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

To jeden z najciekawszych przepisów na jakie ostatnio trafiłam. Oryginał tu:
https://www.wokandkin.com/chinese-steamed-egg/
Konsystencja jest genialna, super zagra na słodko, już mam w głowie pierdyliard jego wersji. Polecam!
(filmiki z konsystencją na insta stories jak ktoś ciekawy)

Chińskie jajka na parze

2 jajka
200ml ciepłej wody
10g sosu rybnego

10g sosu sojowego
12g oleju sezamowego
Kolendra/szczypiorek

Jajka roztrzepać z wodą i sosem rybnym, przelać przez sitko do płaskiego naczynia (żeby pozbyć się bąbelków). Przykryć talerzem lub folią spożywczą.
Gotować na parze, ok 13 minut od zagotowania (u mnie 16 minut).
Gotowe jajka polać sosem sojowym, olejem sezamowym i posypać wybranymi ziołami.

MAKRO: 277kcal 16B 23T 2W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 

To jeden z najciekawszych przepisów na jakie ostatni...

źródło: comment_1595414635ePfjWLjM1XeYEt82t7cbP5.jpg

Pobierz
  • 13
@piejo89 najlepiej byłoby podobno użyć bambusowego koszyka do chińskich pierożków ale nie znalazłam naczynia które by się w moim zmieściło. Jeśli masz garnek do gotowania na parze to postaw na tym czymś z dziurkami i przykryj pokrywką.
Ja zmajstrowałam domowy patent czyli garnek z wodą, na to durszlak, na to mała kokilka, na to talerz z zawartością przykryty folią i na to pokrywka :)
Jak coś jeszcze jest niejasne to możesz zerknąć
@chixi: dzieki za przepis!

Zrobilem w garku do gotowania na parze, tylko pokrywke mam stluczona, to przykrylem blaszka do pieczenia :). Wyszly super z lekka modyfikacja toppingu:

2 jajka
200ml ciepłej wody
10g sosu rybnego

10g sosu sojowego
czarnuszka
czarny pieprz
kolendra